23948sdkhjf

Gammal Astrasubstans får nytt liv

En färsk studie visar att en substans som Astrazeneca ratade har effekt mot multipel skleros. I alla fall i djurstudier.

I samband med att Astrazeneca lade ner forskningen i Södertälje såldes 14 läkemedelsprojekt till Acturum, som också köpte fastigheterna efter läkemedelsjättens flytt. Ett av projekten hamnar nu åter i rampljuset i och med en färsk studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Pnas.


I studien har läkemedelssubstansen AZD8797, som utvecklas som behandling av den degenerativa sjukdomen multipel skleros, MS, utvärderats i djurmodeller. Studien visar att substansen har positiv effekt på att minska graden av förlamning och inflammation även om behandlingen påbörjas sent i sjukdomsskedet.


Den aktiva substansen i läkemedelsprojektet är en selektiv hämmare av kemokinreceptorn. Substansen binder till en speciell receptor på cellytan på vita blodkroppar och hindrar dem från att ta sin in i hjärnan och orsaka inflammation och nedbrytning av nervcellerna.


Substansen ägs i dag av Acturum Life Science och de jobbar nu aktivt med att hitta offentliga medel eller företagspartners för den fortsatta utvecklingen av läkemedelskandidaten.


[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="AZ" heading="Studien:" number="1" open="yes"]


Pharmacological inhibition of the chemokine receptor CX3CR1 attenuates disease in a chronic-relapsing rat model for multiple sclerosis

Anna Ridderstad Wollberg(1), Anders Ericsson-Dahlstrand, Anders Juréus, Petra Ekerot, Sylvia Simon, Maria Nilsson, Stig-Johan Wiklund, Anna-Lena Berg, Mats Ferm, Dan Sunnemark, and Rolf Johansson.


http://www.pnas.org/content/early/2014/03/24/1316510111.abstract

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078