Life science-bolagen rusar till börsen

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

Bactiguard, Recipharm, Episurf och Saniona. Fyra olika bolag som har något gemensamt. Tillsammans med 20 andra life science-bolag planerar de börsnotering under året. Prognosen av antalet noteringssugna är en dubblering mot 2013.

Allt fler life science-bolag söker sig till börsen. I en jämförelse mellan de bolag som stod noteringsklara förra året är antalet bolag som planerar att listas på börsen i år nästan dubbelt så många. Enligt siffror från informationstjänsten Nyemissioner.se har 24 företag inom life science-sektorn planer på att noteras under 2014, vilket kan jämföras med förra året då 14 bolag planerade en börsintroduktion och tolv av dessa gjorde slag i saken. En stor del av life science-bolagen har siktat in sig på Nasdaq OMX, både huvudlistan och tillväxtlistan First North.

- Vi ser väldigt starkt ökat intresse för börsnoteringar inom sektorn. Vi har en handfull bolag på gång till Stockholmsbörsen under första halvåret i år, säger Adam Kostyal, noteringschef på Nasdaq OMX.

Adam Kostyal förklarar trenden med positiva influenser från USA där både Obamacare och regulatoriska effektiviseringar ger sektorn en extra skjuts. Positiva exempel lockar också investerarna.

- Många bolag inom sektorn har gjort framsteg på sistone och det driver upp investerarnas intresse.

Läkemedelstillverkaren Recipharm har flera gånger under de senaste åren pratat om att gå till börsen, men det är först i år som bolaget tar språnget. Detta beror dels på marknadsförändringarna men också att läkemedelsindustrin utvecklats och att en börsnotering ger förutsättningar att hänga med i utvecklingen.

- Vi vill vara med i täten och då måste vi kunna göra förvärv av större storlek. För att kunna göra det behöver vi finansiella resurser, säger Lars Backsell, styrelseordförande i Recipharm.

Flera i dag redan listade bolag planerar att under året flytta till en större börslista. I Lund gör biotech-bolaget Enzymatica, som bland annat utvecklar en medtech-klassad munspray mot förkylningar, förberedelser inför att flytta från Aktietorget till Stockholmsbörsen. Också Episurf Medical, som utvecklar individanpassade implantat, vill avancera till en större handelsplats. Bolaget är i dag listat på Nasdaq OMX tillväxtlista First North, men siktar på att noteras på Nasdaqs huvudlista.

Hur bör bolagen göra, börja på en mindre lista eller hoppa rätt in på huvudlistan?

- Många bolag går rätt in på huvudlistan, men det är också vanligt att börja på tillväxtlistor som First North. De mindre handelsplatserna är egentligen en bra inkörsport för mindre bolag då det tar ett tag att växa i kostymen som innebär att vara på börsen. Men det är upp till varje enskilt bolag, säger Adam Kostyal.

[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]

[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Börsbolagen" heading="Bolagen på väg mot börsen" number="1" open="yes"]

Dentware, Saniona, Scandidos, Scandinavian Care, Episurf Medical, C-Rad, Alteco, Enzymatica, Recipharm, Bactiguard, Ortoma, Braincool, Nicoccino, Doxa, Biolight, Phase Holographic Imaging, Greenleaf Medical, Kiwok Nordic, Mintage Scientific, Diaverum, Medicware, Implementa Hebe, Isofol Medical.

Nyligen noterade: Brighter

Källa: Nyemissioner.se

[/tboot_accordion_bootstrap_section]Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

1

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Coala Life förstärker kassan

Ny investeringsrunda gav 16 nya miljoner.

Arkiv

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Lysande molekyler mot cancer

Forskare har utvecklat en självlysande variant av en molekyl som hämmar cancerstamceller.

Symcel stärker upp för tillväxt

Därför väljer vissa alkohol

1

"Jag önskar att forskningsministern vore mer insatt"

Mer pengar och mer grundforskning. Så sammanfattar professor Bengt Winblad vad som måste till för att vi ska lyckas lägga hela alzheimerpusslet. Andra länder springer om Sverige och politikerna förstår inte varför.

Grundare återvänder till Bioarctic

Capio om försäljningsryktena

– Vi måste utvärdera olika beslut för att föra Capio in i framtiden och detta är ett alternativ, säger Capios informationsdirektör Henrik Brehmer till Life Science Sweden.

Så här lyckas du med SME-instrumentet

Blir ny vd för Sisp

Novo Nordisks insulin gav bättre kontroll

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Svenskt bolag utvecklar cannabistuggummi

Krönika: Allas vinst - allas ansvar

Med det permanenta life science-kontoret på plats är det dags för hela branschen att bidra, skriver Anders Blanck.

Life science-veteran ny vd för UU holding

Mekanism som styr risk för MS identifierad

Nu är det drag i life science-Sverige!

Alla kan inte få lika vård överallt - vi måste bli rörligare

200 miljoner till tvärvetenskap

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Håravfallsstudie fullrekryterad

Nya pengar in i Karo

Jobb & Karriär
Ny vd för Karolinska institutet holding

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184