23948sdkhjf

Umeåbolag får EU-stöd

EU finansierar svenska forskare som deltar i ett internationellt forskningsprojekt inom transplantationsbiologi.

EU-kommissionen delar ut sex miljoner euro, motsvarande 54,4 miljoner kronor, i innovationsstöd till ett forskningsprojekt som ämnar att förbättra behandlingar vid organtransplantation.


Från Sverige deltar forskare från forskningsbolaget Acureomics, Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. De svenska forskarna har fått fyra miljoner kronor från EU-kommissionen.


Målet i forskningsprojektet är att utveckla nya metoder för identifiering av vilka patienter som lider ökad risk för avstötning efter njurtransplantation.

- Om vi kan upptäcka avstötningsprocesser i transplanterade njurar tidigare ger det möjlighet till mer individanpassad behandling för att förbättra livskvalitet samt förlänga livet på de njurtransplanterade, säger Johan Trygg, professor i kemometri vid Umeå universitet.

Den svenska forskargruppen är en del av ett internationellt forskarnätverk, Biomargin, inom vilket totalt tretton forskargrupper ska identifiera biomarkörer för olika avstötningsprocesser av njuren genom att studera gener, proteiner och metaboliter.


- Vi forskare i Umeå kommer inom samarbetet med AcureOmics AB att bidra med vår expertis inom metabolomik och multivariat dataanalys för att försöka finna biologiska markörer eller paneler av markörer hos patienter som genomgått njurtransplantation och vars njurar börjat avstötas. Som ett resultat hoppas vi därefter kunna rekommendera nödvändiga livsstilsförändringar för att maximera möjligheterna för njurens överlevnad och därigenom förbättra livskvaliteten för många människor i Europa, säger Johan Trygg.


Projektet koordineras från Frankrike och löper under en fyraårsperiod.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094