23948sdkhjf

"Sverige måste satsa mer på välfärden"

| Av Anna Nilsson Vindefjärd | Tipsa redaktionen

"Det är nu mycket viktigt med tydliga politiska signaler om att Sverige verkligen kommer satsa långsiktigt på forskning", skriver Anna Nilsson Vindefjärd i sin krönika.

Anders Borg lyfter fram forskning som en av grunderna för välfärden i sin kommentar till Konjunkturrådets rapport. Han visar att Sverige låg på andra plats av 13 länder i hur stor andel av BNP som gick till forskning år 2010. Vad som inte framgår i hans presentation är att större delen av de 3,37 procenten var företags-investeringar.

I själva verket satsar en rad länder mer på civil forskning än vad Sverige gör, mätt i statliga anslag i procent av BNP. Sverige låg på elfte plats av 35 länder år 2011 enligt Eurostat. Den satsning som regeringen drev igenom i förra forsknings- och innovationsproposition var viktig, men trots detta beräknas de civila statliga satsningarna på forskning bara ligga runt 0,8 procent av BNP fram till 2016.

Det är självklart positivt att företag investerar i forskning och på så sätt bidrar till att det bedrivs mer forskning. Det gör samtidigt ett land sårbart, och Sverige är nu drabbat. I en tillväxtjämförelse av FoU i 33 länder hamnar Sverige på tredje plats från slutet. Det är en mycket oroande utveckling som beror på att en så stor del av FoU i Sverige utförs av företag och att en ökande del av deras FoU-investeringar sker i andra länder.

Regeringen har uttryckt ett mål om att de samlade FoU-investeringarna ska uppgå till fyra procent av BNP år 2020. Dessvärre går utvecklingen åt fel håll. Mellan 2001 och 2011 minskade andelen från 4,13 till 3,37 procent, en farlig trend som riskerar att underminera vår välfärd.

Ett exempel kopplingen mellan forskning och välfärd är hälsa. Sverige står, precis som de flesta andra länder, inför utmaningar som ökande förekomst av kroniska sjukdomar och en åldrande befolkning. Dessa innebär i sin tur ökande vårdkostnader. Medicinsk forskning och utveckling ses överlag som nyckeln till att möta dessa utmaningar.

De offentliga investeringarna i medicinsk forskning utgör i dag knappt 0,2 procent av BNP, medan vårdkostnaderna utgör 9,5 procent. Det betyder att för varje skattekrona som läggs på vård, läggs två öre på att i framtiden kunna ge bättre prevention och behandlingar. Det räcker inte. En SIFO-mätning visar att tre av fyra svenskar tycker att det är för lite. De offentliga investeringarna i medicinsk forskning och dess tillämpning bör på sikt fördubblas och motsvara fyra öre per vårdkrona, det vill säga från sex till tolv miljarder kronor.

Det är nu mycket viktigt med tydliga politiska signaler om att Sverige verkligen kommer satsa långsiktigt på forskning och att det kommer finnas goda förutsättningar för forskningssamarbete för företag som väljer att driva sin verksamhet i Sverige.

Anna Nilsson Vindefjärd,

Generalsekreterare på Forska Sverige
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Nyhetsbrev

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Arkiv

Exporterar sin affärsutveckling till Ryssland

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

Internationell forskning i Umeå mot dödliga virus

Läkemedel mot överaktiv blåsa kopplas till åderförkalkning

Stort varsel på Karolinska

För att få ekonomin i balans varslas nu 550 personer på sjukhuset. "Alla måste hjälpas åt".

Ihop ska de förbättra följsamheten hos patienten

Sandoz och Pilloxa samarbetar för att förbättra följsamheten till medicinering hos transplanterade patienter med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

Här satsar sjukvård, akademi och industrin på precisionsmedicin

Dödsfall på byggarbetsplats vid Karolinska

Förundersökning inledd i Solna efter dödsolycka vid bygget av en y fastighet för life science.

Hon tar plats på höjdarlista

Varje år samlar den ledande vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering News tio namn på de mest lovande ledarna inom affärsvärlden och akademin under 40 år.

De är bästa arbetsgivaren

Ny diagnosmetod ger mer individuell behandling vid SLE

Undersöker fibrers effekt mot diabetes

Örebroforskare: Akne kan signalera ökad risk för prostatacancer

Breddat skydd för håravfallskandidat

SwedenBio-rapport: Rekordår för emissioner på svenska börslistor

Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBio.

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

1

Gunther organiserar patienter

Här vill flest jobba

Värvad från restaurangbranschen

Eurocine vaccines ordförande lämnar

Lovande behandling mot fentanylmissbruk

Köper upp AI-teknik för embryon

EMA-godkänt för Wuxi STA i Shanghai

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Han tar över på Karo

Nya data från Alligator

USA-patent till Biovica

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.116