23948sdkhjf

Oasmia når fas III-mål

Bioteknikbolaget Oasmia redovisar positiva fas III-resultat för läkemedelskandidaten Paclical mot äggstockscancer.

Oasmia har uppnått det primära mål som beskrivs i studiedesignen - att visa att Paclical och Taxol, båda i kombination med kemoterapiläkemedlet karboplatin, uppvisar likartad tid till återfall, skriver bolaget i ett pressmeddelande.


Data visar att Paclical, som har särläkemedelsstatus i EU och USA för behandling av äggstockscancer, har uppnått det krav om likvärdighet med Taxol som definierats i studiens upplägg.


Avsikten med denna öppna, randomiserad, fas III-studie, som inkluderade totalt 789 patienter, var att jämföra effektiviteten och säkerheten mellan Paclical och Taxol, som också är baserad på paklitaxel. Både Paclical och Taxol administrerades i kombination med karboplatin.


- Vi är mycket nöjda med dessa resultat. Vår patenterade teknologi XR-17 ökar lösligheten för den välkända cytostatikan paklitaxel utan att använda farliga lösningsmedel, vilket vi tror underlättar administreringen och möjliggör högre doser jämfört med andra produkter på marknaden idag. Vår strategi är att ersätta användandet av dessa produkter för behandling av flera olika cancerformer, kommenterade Oasmias vd Julian Aleksov.


Oasmia kommer att sammanställa en rapport över resultaten från den kliniska prövningen under andra halvåret 2014, inklusive en risk/nytta-bedömning. Vidare kommer studien att jämföra resultatet av PFS utvärderad med CT (RECIST) och med biomarkören CA 125. Dessa data kommer att utgöra grunden för en ansökan om marknadsgodkännande till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som bolaget avser att skicka in i början av 2015.


- Dessutom kommer vi att fortsätta att följa patienter från den kliniska fas III-studien för att mäta överlevnad, och förväntar oss att ha resultaten under fjärde kvartalet 2014. Beroendet på utfallet av dessa resultat kommer vi att skicka in en ansökan om marknadsgodkännande till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, skriver Julian Aleksov vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062