23948sdkhjf

Jagar nya partners

Pfizer tecknar avtal med franska Cellectis för att utveckla immunterapier inom cancer.
Efter att ha misslyckats med sitt köp av Astrazeneca letar Pfizer nya samarbeten. I dag onsdag meddelade bolaget att man tecknat ett samarbetsavtal med det franska läkemedelsbolaget Cellectis. Avtalet ger Cellectis en engångsbetalning på 80 miljoner dollar, motsvarande 530 miljoner, och milstolpeersättningar.

Det är kring utveckling immunoterapier inom cancer de båda bolagen ska samarbeta. I avtalet får Pfizer tillgång till Cellectis så kallade Car-T-plattform, som använder behandlade T-celler från en givare till att behandla många patienter. Pfizer får rätt att utveckla och sälja sådana behandlingar inom cancerområdet mot 15 olika cancerdiagnoser. Avtalet innebär också att Cellectis i sin tur får välja tolv target varav bolaget ska utveckla fyra på egen hand. Resterande åtta av de Cellectis-valda projekten, liksom Pfizers 15 projekt kommer de båda bolagen att utveckla tillsammans.

- Kombinationen av Cellectis innovativa och vetenskapliga förmåga och Pfizers breda erfarenhet inom onkologi och immunologi skapar ett partnerskap i världsklass när det gäller att leverera den nya generationen immunoterapi till cancerpatienter med akuta medicinska behov, säger Pfizers vd Mikael Dolsten i ett pressmeddelande.

Förutom engångsbetalningen på 530 miljoner kronor får Cellectis ocksåfinansiering av kostnader för forskning och utveckling av de projekt bolagen ska utveckla tillsammans. Avtalet ger dessutom Cellectis rätt till milstolpeersättningar på upp till 185 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor per Pfizer-produkt.

Pfizer får andra sidan får rätt att förvärva cirka tio procent av Cellectis kapital genom i en nyemission till 9,25 euro per aktie. Avtalet innebär också att Cellectis med största sannolikhet kommer att öppna en site i USA för att arbeta närmare Pfizer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062