23948sdkhjf

Handlingar väger tyngre än ord

| Av Anna Nilsson Vindefjärd | Tipsa redaktionen

Forska Sveriges gd, Anna Nilsson Vindefjärd välkomnar regeringens initiativ att tillsätta en utredare för att ta fram en life science-strategi.

Äntligen! Regeringen tillsätter en utredare med uppdrag att ta fram en grund för en life science strategi som regeringen ska ta fram i höst. Det är mycket goda nyheter. I detta läge är det viktigt att föra fram två övergripande faktorer som är fundamentala för en effektiv strategi:

1. Strategins inriktning och omfattning bör inkludera alla relevanta delar i life science-systemet. För en handlingsplan med konkreta åtgärder som förbättrar förutsättningarna att skapa, utveckla och använda medicinska framsteg krävs det att finans-, närings-, utbildnings- och socialdepartementet är med på tåget. Det finns goda exempel att lära från i till exempel Storbritannien och systemperspektivet genomsyrar även de konkreta förslag till en life science-strategi som Forska Sveriges expertgrupper arbetat fram under de senaste åren.

2. Strategin måste vara långsiktig för att få önskad effekt och bör därför vara blocköverskridande. Förutsättningarna för en sådan överenskommelse är synnerligen goda. I Forska Sveriges valenkät, som genomfördes av pr-byrån Westander, svarade 78,9 procent av alla ledande politiker på valbar plats inför höstens riksdagsval ”ja” på frågan om riksdagen bör fatta beslut om en samlad nationell life science-strategi. Knappt 20 procent svarar ”vet ej” och endast 1,3 procent svarar ”nej”.

När utredningen är klar behövs det resurser för att genomföra strategin, även om många förslag också pekar på behov av strukturella förändringar. I valenkäten till politiker svarar över 60 procent från FP, KD, M, S och SD ”ja” på frågan om det är ett bra förslag att på sikt fördubbla satsningarna på medicinsk forskning för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling, så att de motsvarar fyra öre per vårdkrona. Kandidater från C, MP och V är mer osäkra, men totalt svarar endast 1,4 procent ”nej”. Även här ser vi alltså en samstämmighet hos politikerna. Det är värt att tillägga att över 80 procent av allmänheten svarade "ja" på samma fråga i en Sifo-undersökning, jämnt spritt över kön, ålder, utbildningsnivå och partisympatier.

Tillsammans med den privata sektorns senaste insatser, utgör regeringens initiativ till en life science-strategi ett viktigt steg framåt för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom life science. Blir strategin blocköverskridande så förbättras förutsättningar än mer, så låt oss tillsammans verka för det, oavsett hur regeringen ser ut efter valet.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.112