23948sdkhjf

Uppsalamaterial löser svårlösliga kandidater

I en ny studie visar en forskargrupp i Uppsala att materialet Upsalite, en extremt porös magnesiumkarbonat, har stor potential för vidareutveckling av aktiva läkemedelssubstanser med låg löslighet.
Materialet har utvecklats av forskargruppen under ledning av Maria Strømme, Professor vid avdelningen för Nanoteknologi och Funktionella Material vid Uppsala Universitet, och presenterades i en studie förra året. Det har den absolut största yta per vikt som någonsin uppmätts för en alkalisk jordartsmetall; 800 kvadratmeter mer gram.

I den aktuella studien användes smärtlindraren Ibuprofen som en modell för en substans med låg löslighet. Det visade sig att kristalliseringen av substansen helt uteblev när den placerades i Upsalite, vilket både ledde till högre löslighet och att substansen löstes tre gånger snabbare än tidigare.

– Detta ger läkemedelsföretag möjlighet att öppna sina bibliotek av potenta läkemedelskandidater och ompröva möjligheten att ta dem till marknaden genom att formulera om dem med Upsalite. Förhoppningsvis kan det förhållandevis snabbt leda fram till en rad nya läkemedel, säger Maria Strømme i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062