23948sdkhjf

Tummen upp för Skånskt program

I början av sommaren avslutades det första året med nätverket Mentlife i Lund. I projektet har tolv doktorander haft tillgång till varsin senior mentor och fått utökad kontakt med industrin.
I mentorsprogrammet har doktorander vid Lunds tekniska högskola och Lunds universitet haft nära kontakt med en senior mentor under ett år. Syftet har bland annat varit att ge doktoranderna bättre kontakt med industrin och öka valmöjligheterna efter doktorandtiden.

Kerstin Johnsson, doktorand i matematik vid Matematikcentrum på Lunds universitet, är en av de tolv doktorander som deltagit i första omgången av programmet. Dessutom har hon suttit med som representant i styrgruppen som har tagit fram konceptet. Det bästa med att delta i mentorsnätverket är enligt henne att hon fått mycket mer inblick i hur olika forskare arbetar både på andra akademiska institutioner och inom industrin.

– I mitt doktorandprojekt jobbar jag med att analysera stora mängder medicinska data, men eftersom jag sitter på Matematikcentrum är det mest metoder som diskuteras här och inte så mycket om hur resultaten kan tillämpas. Det har jag däremot kunnat diskutera med min mentor. På längre sikt tror jag att det kommer att ge mig en bättre grund när jag ska välja vad jag vill göra när jag disputerat, säger hon.

Kerstin Johnsson är nöjd med året, men har tillsammans med de andra i styrgruppen identifierat en del saker som kan bli bättre till nästa omgång.

– Det skulle ha varit spännande att få chans att prata med de andra mentorerna och inte bara sin egen för att få ännu mer bredd. Vi har också pratat om att ha fler studiebesök och ännu mer kontakt med industrin till nästa år.

Initiativtagare till programmet är Lars Erik Edholm, tidigare forskare på Astra Zeneca under många år och numera egen företagare. Idén fick han när han deltog som mentor i ett annat mentorprogram vid Lunds universitet för fyra år sedan.

Det nuvarande programmet bygger på tidigare erfarenheter från tidigare mentorsprogram vid Lunds tekniska högskola och Lunds universitet. Och enligt Lars-Erik Edholm har det gått över förväntan. Ett av målen är att ge doktoranderna hjälp att hitta rätt i branschen även utanför akademien.

– Jag har fått mycket positiv feedback från årets deltagare och nu är det bara att fortsätta utveckla programmet, säger han.

Bland annat jobbar man med att just ordna fler studiebesök och utöka kontakten med industrin ytterligare.

– Vi ska försöka få till en ännu bättre blandning av olika typer av bolag och forskningsinstitutioner till nästa år så att de som går programmet får se så mycket som möjligt av branschen. Det kommer också bli mer studiebesök med möjlighet till diskussioner ute på företagen, säger Lars-Erik Edholm.

Om Mentlife

Mentlife är en ideell organisation med syfte att fungera i gränslandet mellan forskarutbildningen inom life sciene vid Lunds universitet och näringslivet.


Organisationen blev nyligen affilierad med Lunds universitet och samarbetar med Medicon Village, mentorprogrammet Mentor4Research, Läkemedelskademin, Lunds universitet och Pufendorfinstitutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079