23948sdkhjf

Ebolabolag rusar efter FDA-beslut

Virusepedemins spridning i Västafrika banar väg för amerikanska Tekmira.
Det amerikanska läkemedelsbolaget Tekmiras aktie rusade på torsdagen sedan landets läkemedelsmyndighet, FDA, ändrat statusen för företagets studieläkemedel TKM-Ebola till "partial hold", från tidigare "clinical hold".

Enligt Tekmira innebär FDA:s beslut att det experimentella läkemedlet eventuellt kan ges till personer smittade av det dödliga ebolaviruset, skriver Bloomberg News.

- Vi har noggrant följt utbrottet av ebolaviruset och dess konsekvenser, och vi är villiga att hjälpa till med en ansvarsfull användning av TKM-Ebola. FDA:s förutseende eliminerar ett hinder på vägen, sade Tekmiras vd Mark Murray.

Bolaget, som inte sade om eller när tester kan inledas, utan just att det eventuellt kan hända, sade inte heller hur mycket av läkemedlet som finns tillgängligt.

Tekmiras aktie stängde 6,7 procent högre på torsdagen.

Utbrottet av ebolaviruset , som är det största hittills, är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, en "extraordinär händelse" och utgör en offentlig hälsorisk mot andra länder än de just nu drabbade. Organisationens generaldirektör, Margaret Chan, deklarerade på fredagen utbrottet som ett "internationell nödläge".

Utbrottet har hittills skördat 932 dödsoffer i Guinea, Liberia och Sierra Leone sedan det först rapporterades i mars, enligt ett meddelade från WHO den 6 augusti. Det finns ännu inget bevisat läkemedel mot viruset, som i det senaste utbrottet har dödat cirka hälften av de som smittats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128