23948sdkhjf

Bolaget redo ta ebolavaccin till klinik

Den brittiska läkemedelsjätten inleder patientstudier senare i höst.
Ett vaccin mot det dödliga ebolaviruset kan vara en verklighet redan nästa år. Tillsammans med amerikanska forskare utvecklar det brittiska läkemedelsbolaget Glaxosmithkline ett vaccin som hittills har testats i djurstudier på bland annat primater. Bolaget meddelar nu, enligt nyhetsbyrån Reuters, att man är redo att starta fas I-studier i människa så snart man får ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

En talesperson från bolaget meddelar att försöken ska starta senare i år och enligt nyhetsbyrån kan det vara aktuellt redan i september. Om allt går som det ska och med en fast track-status från FDA kan vaccinet finnas på marknaden i början av 2015.

Vaccinet är baserat på ett adenovirus från schimpans som man har berikat med två gener från ebolaviruset. När vaccinet infekterar en cell börjar de två generna producera ett protein som orsakar en immunrespons riktad mot ebolaviruset. Vaccinet innehåller dock inga infektiösa delar av viruset.

GSK förvärvade vaccinet förra året som ett resultat av att bolaget köpte det schweiziska bioteknikbolaget Okairos för 335 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder svenska kronor.

Ebolautbrottet har hittills kostat nära 1 000 människor livet. De värst drabbade länderna är Sierra Leone, Guinea och Liberia i västra Afrika. Världshälsoorganisationen WHO kallar nu ebolautbrottet för ett internationellt nödläge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078