23948sdkhjf

Pfizer hotas av masstämningar

Flera tusen amerikanska kvinnor hävdar att de fått diabetes av kioskvältaren Lipitor.
Stämningarna som gäller läkemedelsjättens kolesterolsänkande läkemedel Lipitor började strömma in 2012 i samband med att den amerikanska läkemedelsmyndigheten gick ut och varnade för att kolesterolsänkande mediciner av typen statiner kunde påverka minnet negativt och ge en liten ökad risk för att utveckla diabetes typ 2, det rapporterar nyhetsbyrån Reuter.

Antalet stämningar från kvinnor som tagit Lipitor och sedan drabbats av diabetes gick nyligen upp från ett femtiotal till nästan tusen. Anledningen till den dramatiska ökningen sägs vara att rättsväsendet i USA tog beslutet att alla stämningarna skulle behandlas i en och samma federala domstol i Charleston, South Carolina.

Pfizer å sin sida tillbakavisar anklagelserna och menar att kvinnor som får Lipitor utskrivet ofta ligger i riskzonen för diabetes av andra anledningar som fetma och högt blodtryck.

Bevisbördan ligger nu på de kärande och de första rättegångarna kommer att inledas i juli nästa år.

Lipitor är världens mest sålda receptbelagda läkemedel genom tiderna och har inbringat motsvarande nästa 900 miljarder kronor sedan det nådde marknaden 1996, bara i USA har omkring 29 millioner patienter fått medicinen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079