23948sdkhjf

Medas storköp stal uppmärksamheten

Förvärvet av Rottapharm har gjort att kvartalsrapporten kommit i skymundan.
Att läkemedelsbolaget Meda alldeles nyligen öppnade plånboken på vid gavel för att köpa det italienska specialistläkemedelsbolaget Rottapharm, med inriktning mot receptfria produkter, för hela 21 miljarder kronor har gjort att Medas halvårsrapport möjligen hamnat i radioskugga.

Årliga synergier på 900 miljoner kronor är en nyckelkomponent i Medas kalkyler för att kunna försvara en relativt hög prislapp.

- Man ska väl aldrig säga 100 procent. Men jag är mycket, mycket säker. Det handlar om hårt jobb och det kommer säkert att finnas vissa hinder, men om man vill vara helt säker på att nå 900 miljoner måste man sikta på ett högre belopp för att vara helt säker på att nå målet, sade Medas vd Jörg-Thomas Dierks till Nyhetsbyrån Direkt, apropå besparingsmålen i samband med jätteköpet i slutet av juli.

Handelsbanken Capital Markets menar i en kommentar att den höga prislappen kan pareras med de betydande kostnadssynergierna.

"Rottapharm passar väldigt bra ihop med Meda och affären är helt i linje med bolagets strategi att fördubbla intäkterna inom två år", skriver banken som dock har en minska-rekommendation för Meda-aktien.

Swedbank Markets gillar i huvudsak Rottapharm-förvärvet då det bland annat breddar Medas affärsverksamhet och minskar risken för konkurrens från lågpriskopior, medan det finns utrymme för kostnads- och försäljningssynergier.

"Trots en period av ökad skuldsättning, kommer ett solitt genomförande av affären att minska både kreditrisken och stödja aktiens uppsida", skriver Swedbank med köprekommendation.

Exklusive Rottapharm bedöms försäljningen under det andra kvartalet uppgå till drygt 3,5 miljarder kronor med en ebitda-marginal om nästan 30 procent.
Flaggskeppsprojektet Dymista, mot hösnuva, bedöms sälja för 191 miljoner kronor enligt SME Direkt.

Meda publicerar sin kvartalsrapport den 13 augusti klockan 8.00
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078