23948sdkhjf

Medvind för Medivirrival i Storbritannien

Brittiska prissättningsmyndigheten ger Gileads hepatit C-preparat tummen upp.
Medivirs hepatit C-konkurrent, amerikanska Gilead, har medvind i Storbritannien. Den brittiska prissättningsmyndigheten Nice gav nyligen bolagets hepatit C-läkemedel Sovaldi (sofosbuvir) preliminärt klartecken att användas för behandling av vissa patienter med hepatit C. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Läkemedlet, som är en konkurrent till svenska Medivirs hepatit C-preparat Olyso (simeprevir), betingar ett pris i Storbritannien på 35 000 pund, motsvarande drygt 400 000 kronor för en 12-veckors behandling. Trots det anser Nice att Sovaldi är ett kostnadseffektivt alternativ för vissa människor med kronisk hepatit C.

Sovaldi baserar på en nukleotidanalog polymerashämmare som ska ges i kombination med standardbehandling ribavirin och interferon. I slutet av december förra året godkändes den i USA för behandling av hepatit C med genotyp 1-4 och fick i januari europeiskt marknadsgodkännande för behandling av genotyp 1-6.

Medivirs Olyso, som utvecklas ihop med samarbetspartnern Janssen, är också den godkänd i Europa för behandling av hepatit C med genotyp 1-4 i kombination med andra interferon och ribavirin. Läkemedlet är också godkänt i bland annat USA och Japan.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beviljade i somras en ansökan från Medivir om en prioriterad granskning av en kompletterande registreringsansökan för behandling med Olyso i kombination med Gileads Sovaldi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079