23948sdkhjf

Minus för Läkemedelsverket

Myndigheten redovisar ett underskott på 31 miljoner kronor.
I Läkemedelsverkets delårsrapport för första halvåret visar myndigheten ett negativt resultat på -31,8 miljoner kronor. Motsvarande siffra för samma period förra året var -50,7 miljoner kronor. Även prognosen för helåret pekar på ett underskott på 31 miljoner kronor.

Ökade personalkostnader med 13,4 miljoner kronor jämfört med förra delårsbokslutet står för den största delen av minusresultatet. Att kostnaden för personalen har ökat beror främst på nyrekryteringar, från 680 årsarbetare i juni 2013 till 720 i juni 2014.

Tidigare i år gick Läkemedelsverket ut med att man ville höja avgifterna för ansökningar om kliniska prövningar från 45 000 kronor till 80 000 kronor från och med den 1 januari 2015. Detta sedan utgifterna för tillsyn och kontroll blev högre än man räknat med 2013. Då uppgick kostnaderna för verksamhetsområdet till 415 miljoner kronor och intäkterna till 380 miljoner kronor, vilket innebar ett underskott på 35 miljoner kronor.

Förslaget om höjda avgifter lämnades under våren in till Socialdepartementet, som fattar beslut i frågan. En avgiftshöjning är nödvändig för att kunna fortsätta bedriva verksamheten med ekonomisk balans, enligt Läkemedelsverkets delårsrapport.

”Om beslut angående avgifterna inte fattas enligt föreslagna nivåer, senareläggs eller om avgiftsnivåerna sätts på en lägre nivå än angivet i förslaget kommer Läkemedelsverket att få svårt att bibehålla en ekonomi i balans”, står att läsa i rapporten.

Socialdepartementet meddelar att frågan har varit ute på remiss under våren och att vidare information om status i ärendet kan lämnas först när berörda handläggare är tillbaka från semestern senare denna vecka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094