23948sdkhjf

Universitet drar ner på life science

Personal kommer att få gå när Karlstads universitet drar ner på sin life science-verksamhet.

Det är ämnesområdena biomedicin och oral hälsa som får stryka på foten när universitetet vill frigöra sammanlagt 16,5 miljoner kronor på tre år. Pengarna ska istället användas för satsningar på ingenjörs-, lärar- och sjuksköterskeutbildningarna.

Nedskärningarna drabbar både

forskning och utbildning inom life science på universitetet. Bland annat läggs det biovetenskapliga programmet ner, där studenterna kan välja mellan att utbilda sig till biomedicinska analytiker eller receptarier. På samma gång upphör relaterade fristående kurser att arrangeras.

Jonny Wijkander, programledare för det biovetenskapliga programmet med bred ingång samt med biomedicinsk analytikerinriktning, kommenterar:

- Nedskärningarna är en följd av flera års dålig ekonomi för Institutionen för hälsovetenskap. Just vår del, ämnesområdet biomedicinsk vetenskap, har däremot inte gått med minus men läggs ner ändå för att frigöra pengar till ingenjörs-, lärar- och sjuksköterskeutbildningarna, som regeringen bestämt att universiteten ska satsa på.

Avvecklingen kommer att innebära personalneddragningar i form av omplaceringar och uppsägningar. Hur omfattande det blir är ännu inte klart.

- På de olika inriktningarna inom det biovetenskapliga programmet har vi sammantaget tagit in 75 studenter i år, distansstuderande inräknat. De som har antagits kommer att få gå klart sin påbörjade utbildning vilket innebär att programmen ska ligga nere helt efter att de tagit ut sin examen år 2017, berättar Jonny Wijkander.

Även doktorander som antagits till forskarutbildningar inom de berörda ämnesområdena ska få fullfölja sin utbildning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079