23948sdkhjf

Cellprotect går in i klinik

Avaris spinoff-bolag utvärderar sin cellterapi mot multipelt myelom i en nystartad fas I/II-studie.
I maj rekryterades den första patienten till bioteknikföretaget Cellprotects fas I/II-studie på sin cellterapi mot benmärgscancerformen multipelt myelom. I september fick studien sin andra patient och målet är att rekrytera tolv patienter totalt.

Företagets cellterapi bygger på forskningsresultat från Karolinska institutet som gav upphov till att bioteknikföretaget Avaris startade upp projektet Cellprotect. När Avaris avvecklades tog projektledaren Karin Mellström tillvara på de tillgångar som upparbetats i projektet, däribland två patentansökningar, och grundade år 2012 företaget Cellprotect Nordic Pharmaceuticals.

- Cellprotect har 17 ägare som också är medgrundare till företaget. Alla bidrar med viktig kunskap med en bred kompetens inom allt från grundforskning till läkemedelsutveckling, berättar Karin Mellström, som i dag är vd för Cellprotect.

Företagets cellterapi tillhör kategorin personalized medicine. Den går ut på att specifika tumörcellsdödande immunceller, NK-celler (natural killer-celler), tas från patienten genom blodtappning. På Vecura, Karolinska universitetssjukhusets GMP-laboratorium i Huddinge förökas och aktiveras cellerna som sedan fryses ned. De aktiverade cellerna återförs efter att patienten har genomgått standardbehandling. Förhoppningen är att behandlingen ska ta död på de tumörceller som eventuellt finns kvar.

- Nu pågår en fas I/II-studie med målet att visa på säkerhet och tolerans för prövningsläkemedlet Cellprotect. Något som utmärker studien är att det är en av de första gångerna som Läkemedelsverket godkänner att en cellterapi testas som en läkemedelskandidat och inte som exempelvis en transplantation, berättar Karin Mellström.

Studien utförs vid Hematologiskt Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Patienterna ska få tre infusioner på tre veckor med eskalerande dos. Den första infusionen kommer att ges efter en fullföljd standardbehandling följd av två månaders återhämtning. Målet är att tolv patienter ska fullfölja behandlingen.

- Även om fokus i den här studien ligger på säkerhet och tolerans så kan vi även utvärdera effekten tack vare att det finns bra biomarkörer för multipelt myelom. Efter att sex patienter är färdigbehandlade ska vi genomföra en interimsanalys och om resultaten ser lovande ut kan vi avbryta studien där och gå vidare med nästa fas.

Det innebär att tidigast möjliga avslut för fasI/II-studien är tredje kvartalet 2015. Annars, om data från alla tolv patienter behövs beräknas studien vara klar under tredje kvartalet 2016.

Inledningsvis ska behandlingen utvärderas för indikationen multipelt myelom men det finns en möjlighet att utveckla den även för andra indikationer i framtiden.

- Cellterapier är ett fält som fortfarande är i sin linda och det finns inget etablerat utvecklingsschema som vi kan följa. Vi arbetar för att hitta nya vägar för läkemedelsutveckling. Vi vill stärka bolaget framför allt inom affärsutveckling och regulatory affairs men vill även finslipa tillverkningen inför den kommande mer avancerade kliniska fas II-studien.

Cellprotect är partner i det Vinnova-finansierade cellterapikonsortiet Cell therapies som leds av professor Katarina Le Blanc vid Karolinska Institutet. Företaget är en del av Karolinska Institutet Science Park och har sitt säte i Flemingsberg. I dagsläget finns inga anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078