23948sdkhjf

Zenicor satsar internationellt

Diagnostikbolaget listar sig på Aktietorget och tar in kapital för att nå nya marknader.
Det medicintekniska bolaget Zenicor Medical Systems har utvecklat en diagnostisk metod, Zenicor-EKG, för att upptäcka hjärtflimmer i ett tidigt skede och därmed minska risken för stroke. I Sverige drabbas ungefär 20 personer om dagen av stroke orsakad av förmaksflimmer.

- Varje stroke som kan förhindras sparar lidande och vårdkostnader. Genom screening hoppas vi kunna halvera antalet strokefall där förmaksflimmer är orsaken. Det handlar om besparingar i miljardklassen, säger Mårten Rosenqvist, professor i medicin vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Zenicor-EKG är ett verktyg som identifierar förmaksflimmer med hjälp av Tum-EKG . Produkten används i dag vid cirka 250 kliniker i Sverige och Norden.

Nu vill företaget satsa på fortsatt tillväxt här samt på att nå andra marknader utanför Norden. Två fokusmarknader som pekas ut är Tyskland och Storbritannien. Tillsammans utgör de två länderna en nästan sex gånger större marknad än Norden, räknat på folkmängd.

För att möjliggöra expansionsarbetet planerar företaget att ta in nytt kapital genom en nyemission i samband med en notering på Aktietorget.

Nyemissionen består av totalt 937 500 aktier. Teckningstiden sträcker sig från 10 oktober till 5 november och kostnaden per aktie är 12,8 kronor. Det innebär att en fulltecknad nyemission kommer att tillföra Zenicor 12 miljoner kronor före emissionskostander.

Företagets mål är att ha en omsättning på 80 miljoner kronor 2019.

I april inledde Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, på uppdrag av regeringen en utvärdering av Zenicors diagnostikverktyg för att se om det ska tas in i läkemedelsförmånssystemet . På samma gång utreds även medicinteknikbolaget Medfield Diagnostics Strokefinder och Cambios Cosmic Clinical Decision support.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078