23948sdkhjf

Senzime planerar emission och lansering

Tar in drygt 18 miljoner inför kliniska studier och diskussioner med potentiella partners, berättar företagets vd Lena Söderström.
Under måndagen inleddes teckningstiden för medicinteknikbolaget Senzimes nyemission. Syftet är att öka antalet aktieägare i bolaget, att ta in 18,4 miljoner kronor för att finansiera kliniska studier samt att få en starkare kassa inför diskussioner med eventuella samarbetspartners. Det berättade Senzimes vd Lena Söderström under investmentbanken Redeyes life science-seminarium i går tisdag.

Senzimes affärsidé är att kontinuerligt och automatiskt mäta analyter i komplicerade biologiska vätskor som blod, plasma och mjölk. Under året har företaget lanserat produkten Biosenz för mätning av glukos och laktat i bland annat cellodlingar.

- Biosenz kan exempelvis användas för att effektivisera produktionen av biologiska läkemedel genom att man monitorerar och styr glukoshalten i cellodlingar vid läkemedelstillverkning, säger Lena Söderström.

Pengarna som tas in genom den pågående emissionen ska främst användas till kliniska prövningar och till vidareutveckling av företagets produkter Clinisenz och Onesenz. De avses för kontinuerlig realtidsmätning av analyter hos människor, exempelvis glukos, genom att låta blodet passera en sensor med enzymet glukosoxidas. När enzymet i sensorn reagerar med glukos bildas värme som kan mätas med Senzimes patenterade metod.

Onesenz har kommit längre i sin utveckling än Clinisenz. Det är ett enklare instrument som avses för monitorering av analyter i blodet inom exempelvis idrottsmedicin, företagshälsa. Det kan även användas som ett verktyg under kliniska prövningar. Planen är att lansera produkten under andra halvåret nästa år. I nuläget letar företaget samarbetspartners som kan vara intresserade av att sälja eller licensiera in produkten. Dessutom söks partners för den fortsatta utvecklingen av Clinisenz - en plattform för kontinuerliga mätningar inom intensivvården.

- Det kräver ett mer komplicerat instrument och vi vill hitta en partner som vi kan utveckla Clinisenz tillsammans med och som även kan tänka sig att sköta kommersialiseringen. Just nu har vi pågående diskussioner med olika företag. Onesenz baseras på samma plattform som Clinisenz så vi hoppas på att få mycket nyttig information från lanseringen av den produkten, säger Lena Söderström.

Under sommaren presenterade Senzime positiva resultat från en klinisk studie med Clinisenz som utfördes vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Teckningstiden för Senzimes nyemission löper ut den 15 december. Teckningskursen är fem kronor per aktie och varje befintlig aktie i bolaget ger rätt till en teckningsrätt. Tre teckningsrätter ger rätt till teckning av en ny aktie. Emissionen kan vid fullteckning tillföra företaget 18,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Dessutom kan upp till 4 miljoner kronor ytterligare tas in genom en övertilldelningsoption.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109