23948sdkhjf

Snart faller klubban för Astrazeneca

I dag torsdag hålls slutpläderingarna i det första pay-for-delay-fallet i USA, som kan ge läkemedelsbolaget miljarder dollar i böter.
Det pågående domstolsfallet gäller en uppgörelse från år 2008 då Astrazeneca uppges ha betalat det indiska generikaföretaget Ranbaxy för att skjuta upp försäljningen på den amerikanska marknaden av sin generiska kopia av läkemedlet Nexium mot halsbränna. Försäljningen startade inte förrän Astrazenecas patent kring Nexium gick ut i maj förra året.

De exakta villkoren kring företagens uppgörelse är konfidentiella. Enligt stämningsansökan ska den dock ha medfört en betalning till Ranbaxy om drygt en miljard dollar, motsvarande mer än 7,5 miljarder kronor. Det är en högre summa än vad som skulle komma av en patenttvist och uppges bryta mot konkurrenslagstiftningen.

Anledningen bakom stämningsansökan är att överenskommelsen kan ha medfört att återförsäljare, läkemedelsbolag och eventuellt även konsumenter fått betala miljarder dollar mer än vad som krävts om den billigare generikaversionen hade nått marknaden tidigare.

En sex veckor lång rättegång inleddes i oktober i Boston, USA, och i dag torsdag ska parterna ge sin slutplädering i målet.

Uppgörelsen mellan Astrazeneca och Ranbaxy är det första fallet i sitt slag som tas upp sedan USA:s högsta domstol beslutat att konsumenter ska kunna stämma företag för "pay-to-delay"-affärer, enligt Bloomberg News. Konkurrensskadeadvokaten Richard Steuer på Mayer Brown i New York menar att domen i fallet kommer att klargöra hur sådana fall ska hanteras i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094