23948sdkhjf

Astra får godkänt i EU

Astrazenecas förstoppningsläkemedel Moventig godkänns i EU.
I slutet av september rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté CHMP att läkemedelsjätten Astrazenecas läkemedel Moventig skulle godkännas i EU. I dag fick läkemedlet sitt godkännande från EU-kommissionen. Det gäller alla EU:s medlemsländer samt Island, Norge och Liechtenstein.

Moventig, naloxegol, ska användas av vuxna med förstoppning till följd av opioidbehandling, där laxermedel inte haft tillräcklig effekt. Läkemedlet är en oral behandling som ska tas en gång om dagen. Det verkar genom att hämma opioidreceptorerna i tarmen.

- Förstoppning är en av de vanligaste bieffekterna vid opioidbehandling. Vi är glada för Moventigs marknadsgodkännande vilket innebär att de miljoner patienter som lider av opioidinducerad förstoppning och som inte svarar på laxermedel nu kan erbjudas en ny behandling, säger Briggs Morrison, vice vd och medicinsk chef på Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

EU-godkännandet baseras på data från fyra placebokontrollerade och dubbelblindade studier det kliniska studieprogrammet Kodiac. I mitten av september fick Moventig dessutom godkänt i USA under namnet Movantik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109