23948sdkhjf

Starkt i USA, svagt i Asien

Den amerikanska marknaden är på väg tillbaka, sade laboratorieteknikbolaget Cellavisions avgående vd Yvonne Mårtensson under Stora Aktiedagen.
Den positiva försäljningstrend i Nordamerika och Europa som Cellavision vittnade om i sin kvartalsrapport för en dryg månad sedan håller i sig, medan det är mer trögt i Asien.

Det sade det Lundabaserade blodanalysföretagets avgående vd Yvonne Mårtensson i sin sista bolagspresentation i befattningen. Hon avgår till årsskiftet. Senast i februari nästa år tas rollen över av Zlatko Rihter från danska Origio.

Yvonne Mårtenssons presentation hölls vid Aktiespararnas "Stora Aktiedagen" på tisdagen, och hon konstaterade att den konjunktursvacka som tyngde 2013 nu är över.

- Vi har kommit ur svackan, och den amerikanska marknaden är helt klart på väg tillbaka. Nordamerika har de senaste åren stått för hälften eller drygt hälften av omsättningen i Cellavision, sade Yvonne Mårtensson.

Bland sannolika drivkrafter under den närmaste framtiden lyfte hon fram en nylanserad produkt i Kina som börjar säljas under innevarande kvartal. I senaste rapporten skriver Cellavision om en 57-procentig omsättningsminskning i Asien under kvartalet. Asien är bolagets klart minsta region.

Bland övriga förhoppningar som nämndes under presentationen fanns att "utbytesmarknaden", med kunder som behöver köpa nya maskiner efter att ha köpt Cellavisions utrustning för runt tio år sedan, kommer i gång. Dessutom läggs förhoppningarna på försäljningen av ny mjukvara för avancerad analys av röda blodkroppar.

Till det mer långsiktiga drivkraftskontot förde Yvonne Mårtensson att den personal i form av ofta kvinnliga laboratorieassistenter som i dag är verksamma med manuell mikroskopbaserad bildanalys börjar gå i pension nu, vilket gynnar Cellavisions mer automatiska metod.

Själv antydde Yvonne Mårtensson att hon gärna fortsätter att arbeta efter sin sorti från Cellavision, och då hellre med ett bolag som har en färdig produkt än med ett nystartat bolag. Hon uppgav att hon rekryterades till Cellavision just för att öka försäljningen.

Cellavisions aktiekurs har de senaste månaderna stigit kraftigt, något Yvonne Mårtensson förklarade med dels en stark rapport, dels positiva analyser från Affärsvärlden i september och Börsveckan i november.

I sammanhanget nämnde hon att handeln i aktien dessutom ökat betydligt sedan fackförbundet IF Metalls riskkapitalbolag Metallica sålde sin tiondel av bolaget i april i år och andelen aktier som ägs av mindre och mindre låsta ägare nu uppgår till mer än 50 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078