23948sdkhjf

Hundratals sparkas i USA

Novartis, Glaxosmithkline och Actavis är några av de läkemedelsföretag som skär ner på personalen i USA.
200 personer kommer att få lämna sina tjänster vid schweiziska Novartis högkvarter i New Jersey, USA. Detta är en del av företagets omstrukturering som sker i samband med olika avtal som tecknades med Glaxosmithkline och Eli Lilly i början av året. De innebär sammanfattningsvis att tre enheter försvinner från läkemedelsbolaget. Nedskärningarna är ett steg på vägen mot målet att säga upp totalt 525 anställda till och med år 2016.

En annan som skär ner på sina anställda är det brittiska läkemedelsföretaget Glaxosmithkline. Företaget planerar att skära ner på sin verksamhet inom tidig forskning och utveckling, FoU, i USA, vilket kan medföra 900 uppsägningar vid företagets anläggning i North Carolina. 350 av dessa ska få gå under det första kvartalet år 2015. Resterande jobb försvinner senare under året.

Även dessa uppsägningar är ett resultat av en omtrukturering i organisationen. De som får lämna sina tjänster arbetar inte endast inom FoU utan det blir även nedskärningar på försäljningssidan. Företaget har dock gått ut med informationen att ungefär hälften, 450 stycken, av de medarbetare som avskedas kommer att erbjudas anställning hos Parexel som Glaxosmithkline avser att utföra kliniska studier tillsammans med. Dessutom kommer en del att erbjudas omplacering till delstaten Philadelphia, där företagets forskningsfokus kommer att förläggas.

Genom sitt avtal med Novartis förväntar sig Glaxosmithkline dock tusentals nya anställda som tas över från det schweiziska företaget, enligt nättidningen Fierce Pharma.

Tidigare i december meddelade amerikanska Actavis att företaget avser att avskeda 200 anställda från sin verksamhet i Corona i Kalifornien. Nedskärningarna uppges vara en i en rad nedskärningar som företaget utfört under de senaste åren. Under hösten köpte Actavis den Kalifornienbaserade botoxtillverkaren Allergan , vilket kostade läkemedelsjätten ungefär 66 miljarder dollar, motsvarande 489 miljarder kronor.

Ett annat företag som skär ner på antalet anställda i USA är amerikanska Amgen, som under hösten meddelade att verksamheten i delstaten Washington ska bantas på 274 medarbetare med start vid årsskiftet. Även där är den bakomliggande anledningen en omorganisation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078