23948sdkhjf

Abigo utvidgar sina användningsområden

En ny studie visar att Abigo Medicals sårvårdsprodukter kan förebygga infektion med resistenta bakterier.
Under föregående vecka publicerade Göteborgsbaserade Abigo Medical en studie som visade ett utökat användningsområde för en av dess produktlinjer, sårvårdsprodukterna Sorbact. Nu ska resultaten verifieras i människa.

Företaget tillverkar och säljer läkemedel och medicintekniska produkter för bland annat avancerad sårvård. Stort fokus läggs på infektion och företaget har bland annat utvecklat ett material som binder till vissa typer av bakterier och till svamp. Sorbact består av sårvårdsprodukter som plåster, med en insida som täcks med det bakteriebindande materialet. Syftet är att motverka infektioner i exempelvis bränn- och operationssår.

Produkterna finns redan på marknaden för att förhindra infektion med vanliga bakterier som Staphylococcus aureus och Pseudomonas aeruginosa. Den nya studien visar att Sorbact även kan användas för att motverka methicillinresistenta stafylokocker, MRSA.

- Den nya studien visade att även om MRSA-bakterierna har muterat så att de blir resistenta så är ytstrukturen fortfarande så pass lik andra stafylokocker att de också binds av plåstret, säger Abigo Medicals medicinska chef Mattias Andrup.

Studien utfördes in vitro och nästa steg är att bekräfta resultaten hos patienter med olika typer av sår. Planen är att en sådan klinisk studie ska startas upp inom ett år. Förhoppningen är att resultaten ska verifieras över tid och visa att användningen av Sorbact kan förebygga infektion med MRSA.

Abigo Medical bedriver i dagsläget två andra kliniska studier som båda syftar till att utvidga antalet användningsområden för företagets produkter: en europeisk studie på diabetiska fotsår som inleddes i oktober och en australiensisk studie på brännskador som förväntas vara färdig inom ett och ett halvt år.

- Nyligen avslutade vi även en pilotstudie på sår från kejsarsnitt. Den visade positiva resultat och vi ska snart starta upp en större klinisk studie för den indikationen i Polen, säger Mattias Andrup.

Abigo Medical grundades av ägarna Jan G Smith och Leif Smith år 1989 och företaget har i dagsläget nära 100 anställda, bland annat vid sin egenägda produktionsanläggning i Askersund .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062