23948sdkhjf

C-Rad till Stockholmsbörsen och tingsrätten

Tar klivet ut på Stockholmsbörsen och skyddar patent i tvist mot Baemocular.
Under morgonen tog det Uppsalabaserade strålterapibolaget C-Rad klivet från börslistan First North Premier till Stockholmsbörsens huvudlista Nasdaq Stockholm, Small Cap.

På samma gång är företagets dotterbolag Positionering involverat i en tvist i Stockholms tingsrätt, där medtechföretaget Baemocular hävdar att strålterapibolaget inte äger det patent som idag genererar den större delen av dess omsättning. Bolaget slår ifrån sig och nu ser det ut som att tingsrätten får avgöra vem som äger vad.

- Rättigheterna har förts över till C-Rad. De immateriella rättigheterna tillhör bolaget, säger C-Rads vd Tim Thurn till Nyhetsbyrån Direkt.

Tvisten har initierats av bolaget Beamocular vars vd, Kristofer Maad, och styrelseordförande, Erik Hedlund, har jobbat på C-Rad. Kristofer Maad var vd för ett dotterbolag fram till augusti i år. Erik Hedlund var med och grundade C-Rad för drygt 10 år sedan, var vd fram till sommaren 2013 och är en av bolagets största ägare även om han sålt ett betydande antal aktier under det fjärde kvartalet.

Tvisten handlar om tre uppfinningar där Object Positioning with visual feeback är viktigast ur ett affärsperspektiv. Det patentet, godkänt i både USA och Europa, utgör grunden i C-Rads omsättning i dagsläget, något som bekräftas av Tim Thurn. Enligt Beamocular är det Kristofer Maad som är upphovsmannen till uppfinningen.

Patentansökningarna gjordes när Erik Hedlund var vd på C-Rad och enligt vad han uppger för Direkt reglerades då aldrig äganderätten, och den ekonomiska ersättningen till Kristofer Maad, för de berörda uppfinningarna. Erik Hedlund ska då, återigen enligt vad han själv uppger, ha gett Kristofer Maad ett muntligt löfte om att det skulle ske i ett senare skede.

- När jag slutade så försummade jag att reglera detta mot Kristofer Maad. Och när han själv slutade så vägrade den nye vd:n att reglera den ekonomiska ersättningen och ägandet till patenten. Det är bakgrunden till stämningen, säger Erik Hedlund och tillägger att Kristofer Maud nu har valt att driva tvisten mot sin före detta arbetsgivare via det nystartade bolaget Beamocular.

- Kristofer Maad är beredd att licensiera ut rätten till det här patentet och patentansökningarna till bolaget. Men det är inte C-rad som äger patenten i dag, påstår Erik Hedlund.

C-Rad å sin sida hävdar att de immateriella rättigheterna till uppfinningarna har förts över från Kristofer Maad till bolaget. Enligt Tim Thurn finns det en skriftlig överenskommelse.

- Från mitt perspektiv är det ett mycket svagt case för deras del, och ett mycket tydligt case för oss, säger han.

Beamoculars företrädare medger också att en överlåtelsehandling har signerats av Kristofer Maad i samband med att patentansökan för Object Positioning skickades in till det amerikanska patentverket.

Men enligt Erik Hedlund finns det prejudikat på liknande fall där äganderätten har varit kvar hos uppfinnaren trots att ovan nämnda papper har skickats in till patentmyndigheten. Det centrala är ett separat avtal mellan uppfinnaren och bolaget och ett sådant saknas i detta fall, argumenterar Erik Hedlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063