23948sdkhjf

Läkemedelsbolagen minskar sin forskning

FoU-satsningar hos världens life science-dominanter minskade med 1,2 procent det senaste året, enligt en färsk global sammanställning. Även i Sverige minskar läkemedelsbolagens forskningsutgifter generellt – men det finns gott om undantag.
Rapporten har sammanställts av ett dotterbolag till revisionskoncernen PwC och tar pulsen på de 1 000 företag i världen som lägger mest pengar på sin forskning och utveckling, baserat på bolagens senaste bokslut. Bland de 20 företag med allra störst forskningsbudget är sex läkemedelstillverkare och merparten av dem har dragit ner på kostnaderna för sin forskning och utveckling, FoU, det senaste året. Hårdast har Pfizer dragit åt svångremmen, FoU-kostnaderna har kapats med 15 procent. Totalt för hela life science-sektorn minskade satsningarna på utveckling av nya produkter med 1,2 procent.

Även Astrazeneca är med och drar ner snittet. Mellan 2011 och 2013 minskade den svensk-brittiska läkemedelsjätten sina FoU-kostnader med 12,7 procent till 4,8 miljarder dollar, motsvarande 35 miljarder kronor. Men utanför den globala sammanställningen är trenden bland svenska läkemedelsbolag inte lika tydlig. Av de åtta största läkemedelsinriktade företagen på Stockholmsbörsen har fem ökat sina satsningar på forskning- och utveckling mellan 2011 och 2013. Deras samlade FoU-kostnader sjönk dock med 14 procent, visar Life Science Swedens sammanställning.

För nedgången står bland andra Bioinvent och Sobi, samt Karo Bio som de senaste åren kapat sina utvecklingskostnader med två tredjedelar. Bakom Karo Bios siffror ligger de fas III-studier med blodfettssänkaren eprotirome som bolaget tvingades avbryta 2011.

- Vi var en större organisation då, sedan dess har vi dragit ned på kostnaderna på alla håll, säger vd Per Bengtsson.

I dag har bolaget tre större projekt på gång. Pfizer betalar för utvecklingen av det ena, som går ut på att hitta läkemedel mot autoimmuna sjukdomar baserade på en receptor i cellkärnan. Vid årsskiftet tar Pfizer själva över vidareutvecklingen och Karo Bio kommer då att hyvla ner sin FoU-verksamhet ytterligare.

I andra änden av skalan finns Meda, vars forskningsbudget växt från 136 miljoner kronor 2011 till 249 miljoner 2013, bland annat efter att bolaget inlett en amerikansk studie inriktad mot barn kring Dymista, en nässprej mot hösnuva. Även efter ökningen motsvarar det dock mindre än två procent av koncernens omsättning.

- Vi kommer nog ligga på ungefär den här nivån framöver. Meda är fokuserat på marknadsnära produktutveckling i sen fas så vi kommer inte gå in i tidigare faser med dyra kliniska försök, säger informationschefen Paula Treutiger.

Under föregående veckan presenterades en annan rapport som visar att läkemedelsföretagen tjänar allt mer på FoU . Studien har utförts av Deloitte tillsammans med konsultbolaget Global Data. Där har de tolv största life science-företagens satsningar på FoU i relation till vinsterna från deras innovationer undersökts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062