23948sdkhjf

Immunovia satsar först på USA

Med en ny antikroppsbaserad diagnostik ska det Lundabaserade forskningsbolaget Immunovia lägga den amerikanska marknaden för sina fötter. Första steget är lanseringen av ett test för pankreascancer.
För bara ett par månader sedan lämnade diagnostikföretaget Immunovia inkubatortillvaron i Lund life science incubator för att pröva vingarna på egen hand. Hittills verkar de bära och med 43 miljoner i privata investeringar på fickan från en finansieringsrunda i våras är målet att snabbt ta sig in på den amerikanska marknaden med sitt antikroppsbaserade test för pankreascancer.

- Det är en av de cancerdiagnoser med sämst prognos eftersom den upptäcks så sent. Med vårt test kan man med ett enkelt blodprov upptäcka den mycket tidigare, vilket gör det möjligt att behandla tumören och öka överlevnaden dramatiskt, säger Mats Grahn, vd för Immunovia.

Enkelt beskrivet består testet av ett chip med utvalda antikroppar som binder till ett mönster av sjukdomsspecifika proteiner, i det här fallet proteiner som uttrycks i hög grad i pankreascancer. Har man sjukdomen, och därmed det mönstret av proteiner i blodet, fångar testet upp det.

- Men i praktiken kan vi utforma ett test för vilka sjukdomar som helst och i vår pipeline har vi test för SLE, bröst- och prostatacancer, säger Mats Grahn.

Att det blev just pankreastestet man valde att först ta till marknaden är dock ingen slump. Förutom att behovet av tidig diagnostik är stort är det ett område där Immunovia är relativt ensamma på banan. När Barack Obama i slutet av förra året dessutom undertecknade en lag som kräver att de amerikanska samordningsmyndigheterna för cancerforskning satsar på utveckling av tidiga diagnosmetoder för de mest dödliga cancerformerna, framförallt pankreascancer, framstod valet som ännu mer rätt.

- Vi visste att lagen eventuellt var på gång när vi bestämde oss för pankreasområdet, men inte att den skulle gå igenom. Det var en extra bonus.

Immunovias affärsidé bygger på forskning av professor Carl Borrebaeck, som också är bolagets grundare, och hans forskarlag vid Lunds universitet. Än så länge är Immunovia privatägt och ägs till största del av grundarna, men även näringslivs- och branschprofiler som PG Gyllenhammar och Mathias Uhlén har investerat i bolaget.

Pengarna från finansieringsrundan i våras beräknas räcka en bra bit in på 2016 och ska användas till att färdigutveckla och kommersialisera pankreascancertestet. Med start nästa år ska man bland annat genomföra en retrospektiv studie med blodprov från personer med tidigt diagnosticerad pankreascancer för att finjustera och verifiera det nuvarande av testet. Och om allt går enligt planerna kommer det att finnas till försäljning på den amerikanska marknaden om högst två år. Men även om fokus ligger på kommersialisering på andra sidan Atlanten kommer testet att vara tillgängligt här.

- En stor del av utvecklingen har skett i nära samråd med skandinaviska pankreatologer och de saknar i dag helt lösningar för tidig diagnostik. Naturligtvis kommer vi att tillhandahålla testet till dem, säger Mats Grahn.

[tboot_well width="50%"]

Pankreascancer

Är i dag den fjärde största cancern vad gäller dödlighet och i samma nivå som bröstcancer.
Cancern utvecklas utan symtom under lång tid och upptäcks oftast sent. Vid sen upptäckt är femårsöverlevnaden 3-5 procent. Hittas den i ett tidigt skede, 6-12 månader tidigare än i dag, kan femårsöverlevnaden bli upp mot 50 procent.
Immunovias test är främst tänkt att användas i högriskgrupper: personer med en ärftlig benägenhet att få sjukdomen och personer över 50 år som diagnosticeras med diabetes. Den senare gruppen har en åtta gånger förhöjd risk att utveckla pankreascancer, den första gruppen ännu högre.

Källa: Mats Grahn

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125