23948sdkhjf

Prisad mobilapp minskar avstånden

En mobilapp som ger professionell hälsovård till patienter på landsbygden i Tanzania där läkarbristen är stor – Så såg Årets hållbara projekt 2014 ut när vinnarna i CIO Awards presenterades.
På landsbygden i Tanzania råder stor läkarbrist. Över 30 miljoner av den 47 miljoner stora befolkningen bor på landet. Dessutom är Tanzania stort, dubbelt så stort som Sverige, så avstånden till sjukhusen i storstäderna är stora. Ett bidrag för att överbrygga avståndet mellan befolkningen på landsbygden och läkarna på sjukhusen i storstäderna är appen Dr Maombi Project som syftar till att ge professionell läkarvård till patienter i områden där läkarkompetens saknas.

Genom appen kan sjuksköterskan på den lokala vårdcentralen skicka bilder och information som diktat och journalanteckningar till en läkare, och på så vis få hjälp med att ställa diagnos och fastställa behandlingsmetod. Detta ger människor som bor långt ifrån sjukhuset möjlighet att få del av läkarkompetensen som ofta är koncentrerad till landets stora städer.

Initiativtagare till projektet är Nima Jokilaakso och Jesper Gantelius, båda KTH-forskare i grunden. Deras initiativ, att med befintlig teknik koppla samman människor över stora geografiska områden för att ge fler invånare möjlighet att ta del av den medicinska expertis som landet kan erbjuda, har nu belönats med utmärkelsen Årets hållbara projekt 2014 på CIO Awards.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062