23948sdkhjf

Getinge byter vd

Aktien faller och analytiker spekulerar om problem i FDA-utredning.
I går måndag meddelade medtechbolaget Getinges vd Johan Malmqvist styrelsen att han önskar avsluta sitt uppdrag. Som en följd av detta har styrelsen beslutat att utse Alex Myers till ny vd och koncernchef. Han tillträder tjänsten i samband med årsstämman den 25 mars.

Alex Myers är för närvarande vd och koncernchef för sängtillverkaren Hilding Anders, och har tidigare varit chef för Getinges affärsområde Extended Care samt vd för Getingeägda Arjo Huntleigh.

Johan Malmqvist har arbetat vid Getinge under 26 år, varav 18 som vd.

- Jag är mycket glad att Alex Myers återvänder till Getingekoncernen, denna gång som VD och koncernchef. Alex Myers har en god kunskap om sjukvårdssektorn och en omfattande internationell erfarenhet. Han har visat prov på egenskaper som gör honom mycket lämplig att leda Getingekoncernen framöver, ta sig an våra utmaningar och bygga vidare på de världsledande positioner vi byggt upp, säger Carl Bennet, Getinges största ägare, i ett pressmeddelande.

Vd-bytet fick aktien på fall under måndagseftermiddagen. Getinge-aktien var ned drygt 2 procent vid klockan 15.30 på måndagen, mittemellan pressmeddelandet om vd-avgången och börsstängningen. Som mest var aktien ned drygt 6 procent dessförinnan under eftermiddagen.

Marknadsreaktionen kan ses i ljuset av att den pågående FDA-utredningen kan misstänkas dra ut på tiden, enligt analytiker.

- Det här stärker uppfattningen att det är en utdragen process, och det minskar sannolikheten för att det kommer ut ett klart besked, en klar riktlinje, i närtid. Det är rimligt att marknaden tolkar det så, säger Johan Unnerus, medicinteknikanalytiker vid Swedbank Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

En liknande bild av förändringen på vd-posten ger Richard Koch, analytiker på Kepler Cheuvreux.

- Vd-bytet talar för att det är mindre sannolikt att FDA-utslaget blir positivt för Getinge. Kanske blir beskedet fördröjt, eller också är det klart och ser dåligt ut för bolaget, säger han och påpekar att plötsliga vd-byten ofta skapar osäkerhet i marknaden.

Kan bytet vara ett krav från FDA:s sida?

- Det kan man inte utesluta, fortsätter analytikern.

Som en kommentar till detta sade Johan Malmquist till Nyhetsbyrån Direkt att han var beredd att stanna kvar och reda upp situationen med FDA:s kritik och de åtgärder denna föranleder, men när efterträdaren Alex Myers stod redo att greppa rorkulten på kort varsel valde han att lämna tidigare och sitta kvar som rådgivare.

- Det finns väl egentligen ingen tid som är optimal att avgå i ett bolag där det händer saker hela tiden. Och när jag kontaktade Carl Bennet med önskemål om att dra mig tillbaka 2016 var det för att ta ansvar för dagens utmaningar, inte minst FDA-situationen, och också ge utrymme för en bra efterträdarrekrytering. Men Alex Myers har kunnat tillträda snabbare, varför successionen sker redan vid årets stämma, säger Johan Malmquist.

Han kommer att kvarstå som anställd, i befattningen vd-rådgivare, till årsstämman 2016, det vill säga under ett år. Enligt sitt anställningsavtal skulle Johan Malmquist pensioneras vid 60 års ålder. Att han väljer att gå tidigare är ett beslut som grundas på flera faktorer, förklarar han.

- Jag har lagt mitt professionella liv på Getinge. Jag har varit anställd i Getinge under 26 år, de senaste 18 åren som koncernchef i ett noterat bolag. Det har varit otroligt roligt, men det är också ett slitsamt liv. Det är inte enskilda komponenter, utan blir en sammanvägd bild, och jag menar allvar när jag säger att det kan vara bra med en ny kraft som kommer in med ny energi och nya perspektiv för att ta Getinge ett steg vidare. Det förtjänar bolaget.

Byggde ditt önskemål om att få avgå under 2016 på att du trodde att FDA-situationen då skulle vara över?

- Vi väntar på en slutlig överenskommelse med FDA, och tror att den kommer i slutet av januari eller under februari. Då tror jag att vi kommer att ha en bra bild, men i åtgärdsprogrammet som vi har lanserat kommer vi att behöva vidta åtgärder under 18 månader fram i tiden, säger Johan Malmquist och menar att åtgärderna innebär att bygga ett kvalitetsledningssystem av högsta klass, som FDA är nöjda med.

Han understryker att han var beredd att leda detta program.

Johan Malmquist har inga planer för vad han ska ta sig för i framtiden. Han har under sin tid som Getinge-vd tackat nej till erbjudanden om styrelseuppdrag, men säger sig nu stå till förfogande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064