23948sdkhjf

Positivt i Isofol Medicals studie

Publicerar lovande resultat mot tjocktarmscancer och planerar fler studier.
Det Göteborgsbaserade bioteknikföretaget Isofol Medical har nyligen publicerat lovande resultat från en klinisk fas I/II-studie. Där undersöktes läkemedelskandidaten Modufolins effekt vid tjocktarmscancer.

Studien visade att kandidaten ledde till signifikant högre nivåer av metylentetrahydrofolat, en folatmetabolit, än Pfizers Isovorin, levoleucovorin, som i dagsläget är en av de vanligaste behandlingarna vid tjocktarmscancer.

Metylentetrahydrofolat är en folatbaserad molekyl. Det är den aktiva substansen i både Modufolin och Isovorin, som används för att öka effekten och minska biverkningarna av antimetaboliter som används vid cancerbehandlingar.

Studiens resultat har publicerats i tidskriften Cancer Chemotherapy and Pharmacology. Utfallet pekar på att Modufolin skulle kunna användas för att öka effekten hos kemoterapeutiska behandlingar baserade på 5-fluorouracil, 5-FU. Förhoppningen är att kandidaten i framtiden kan ersätta Isovorin vid behandlingar mot tjocktarmscancer.

Företaget avser att fortsätta utvärderingen av Modufolin som en ersättare till Isovorin. Förutom detta har Isofol en annan pågående klinisk studie samt två studier där patientrekryteringen nu pågår. Till en av dessa rekryterades den första patienten i november år 2014. Den ska utföras vid Östra Sjukhuset i Göteborg och ska utvärdera Modufolin i kombination med 5-FU och oxaliplatin. Tidigare under året, på våren, genomförde företaget en emission där 38 miljoner togs in för att finansiera den kliniska utvecklingen av Modufolin.

Läs mer om Isofol Medical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094