23948sdkhjf

Hoppas på Brilinta

Astrazeneca hoppas på ökad försäljning efter positiva resultat från en klinisk studie.
Under onsdagen meddelade Astrazeneca att det blodförtunnande läkemedlet Brilinta, ticagrelor, nådde sitt primära effektmått i två olika doser i den kliniska studien Pegasus-Timi.

I studien ingick 21 000 patienter som var 50 år eller äldre och som haft hjärtinfarkt ett till tre år innan behandlingens start. De behandlades med ticagrelor i doserna 60 respektive 90 milligram kombinerat med en låg dos av acetylsalicylsyra.

Resultaten visade att båda doserna på ett signifikant sätt minskade antalet större hjärtkärlrelaterade tromboshändelser, som kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke. Enligt den preliminära analysen gav ticagrelor inte heller upphov till några oväntade säkerhetsfrågor.

- Vi är mycket nöjda med de första resultaten från Pegasus-Timi 54-studien, den andra positiva, stora utfallstudien i Parthenon-programmet. Resultaten bygger vidare på befintlig kunskap om fördelarna med Brilinta för patienter med akut kranskärlssjukdom och erbjuder viktiga kliniska insikter i dess potentiella roll för långsiktigt förebyggande av kardiovaskulära händelser. Vi ser fram emot att presentera data senare i år, säger Elisabeth Björk, Vice President, Head of Cardiovascular and Metabolic Diseases, Global Medicines Development, i ett pressmeddelande.

Astrazeneca hoppas att försäljningen av Brilinta ska få ett lyft som en följd av studiens resultat. Läkemedlet har pekats ut som en av företagets tillväxtplattformar men har dock hittills haft en blygsam försäljning. Förhoppningen är även att resultaten kan ligga till grund för ett breddat godkännande för Brilinta.

Senare under året kommer fullständiga resultat från Pegasus-Timi-studien att presenteras, under det vetenskapliga mötet American College of Cardiology i mars.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062