23948sdkhjf

Ännu en Medivirkonkurrent till EU

EMA godkänner Abbvies kombinationsläkemedel mot hepatit C.
I dag fredag godkändes en interferonfri kombinationsbehandling mot hepatit C i EU. Behandlingen består av en kombination av läkemedlen Viekirax och Exviera från Abbvie. Godkännandet grundas på studier som visar att behandlingen botar 95 -100 procent av alla infektioner med hepatit C genotyp 1. Det är den vanligaste genotypen i Sverige och i samband med godkännandet har en ansökan om subvention skickats in till det svenska Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV.

Behandlingen har godkänts för användning på patienter med både hiv och hepatit C, för dem som behandlas med substitutionsläkemedel som exempelvis metadon samt för patienter som genomgått levertransplantation.

Exviera har den aktiva substansen dasabuvir och Viekirax består av en kombination av substanserna ombitasvir, paritaprevir och ritonavir. Det innebär att kombinationen av läkemedlen utgör den första godkända behandlingen med tre olika antivirala substanser som tillsammans blockerar virusets förmåga att föröka sig. Den fjärde, ritonavir, verkar genom att öka effektiviteten hos de andra två substanserna i Viekirax.

Ett annat företag som utvecklar kombinationsbehandlingar mot hepatit C är det svenska läkemedelsföretaget Medivir vars läkemedel Olysio, simeprevir, för tillfället testas i olika kliniska studier som genomförs av partnern Janssen. Abbvies utgör därmed en viktig konkurrent mot företaget.

En annan som konkurrerar med Medivir är det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Sciences, vars hepatit C-preparat Harvoni fick marknadsgodkännande i EU i november. Harvoni är den första dagliga kombinationsbehandlingen mot hepatit C som godkänts på den europeiska marknaden. Även Harvoni ska användas för behandling av infektion med hepatit C genotyp ett och fyra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095