23948sdkhjf

Visar lovande resultat

Hansa Medical presenterar positiva resultat från sin kliniska njurtransplantationsstudie.
Det Lundabaserade bioteknikföretaget Hansa Medical visar i dag upp lovande preliminära resultat från en klinisk fas II-studie. I studien undersöktes läkemedelskandidaten Ides förmåga att öka chansen för lyckade njurtransplantationer.

Ides består av ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Syftet med en Ides-behandling inför en transplantation är att eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA. På så vis undviker man att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar, HLA-sensitiserade personer, stöter bort organet.

I den nyligen avslutade doseskaleringsstudien ingick åtta högsensitiserade patienter som väntar på njurtransplantation. De preliminära resultaten visar att en behandling med Ides kan få ner mängden HLA-antikroppar till nivåer som kan godkännas för transplantation.

- Data från studien visar att Ides snabbt och effektivt bryter ner de antikroppar som förhindrar transplantation av dessa patienter. Vi är nu mycket sporrade att starta upp fortsatta kliniska studier med Ides i sensitiserade transplantationspatienter samt i patienter med andra medicinska tillstånd som karakteriseras av blockerande eller patogena Ig G-antikroppar, säger Christian Kjellman, forskningschef på Hansa Medical, i ett pressmeddelande.

Fas II-studien utfördes vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Förutom Ides förmåga att bryta ner Ig G-antikroppar visade resultaten att behandlingen hade en acceptabel säkerhets- och tolerabilitetsprofil.

I augusti 2014 utfördes den första njurtransplantationen efter en Ides-behandling på en av patienterna i studien. I dagsläget mår patienten fortfarande bra och några tecken på avstötning av den transplanterade njuren finns inte.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109