1,6 miljoner till Quretech

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Får finansiering från Umeå Biotech Incubator för studier på alternativ till antibiotika.

Det Umeåbaserade bioteknikbolaget Quretech utvecklar sätt att angripa bakterier och hämma deras förmåga att orsaka infektioner. Företaget har tagit fram en rad nya substanser, kallade virulensblockerare. De verkar genom att hämma bakteriernas förmåga att sprida sig och orsaka sjukdom, deras virulens. Substansernas effekt har visats in vitro och nu har bolaget tilldelats 1,6 miljoner kronor från Umeå Biotech Incubator för att validera effekten av substanserna in vivo.

- Vi har redan sett indikationer på en effekt in vivo sedan tidigare. Vi räknar med resultat från våra prekliniska studier under tredje kvartalet i år. När vi har dem kan vi sedan optimera molekylerna. Om allt går bra kan det nog krävas ett par år innan de är redo för kliniska studier, säger Quretechs vd Fritiof Pontén.

Först och främst ska fokus läggas på könssjukdomen klamydia. Den orsakas av klamydiabakterien, som växer inuti humana celler. Klamydiabakterien är speciell då den genomgår två olika stadier i sitt liv: ett där bakterien kan dela sig och ett där den kan sprida sig vidare och infektera andra humanceller. Quretechs substanser påverkar bakteriernas glukosmetabolism och gör så att de inte kan övergå till det infektiösa stadiet utan är låsta till värdcellerna.

Genom att smittspridningen hämmas får immunförsvaret en ökad möjlighet att eliminera infektionen på egen hand. Då substanserna inte dödar bakterierna direkt hoppas Quretech på att risken för resistensutveckling är liten.

- Vi vill också utföra uppföljningsstudier för att se hur en behandling med våra molekyler påverkar risken för reinfektion. Eftersom kroppens eget immunförsvar får döda bakterierna finns det en chans att utveckla immunitet mot klamydiabakterierna, spekulerar Fritiof Pontén.

Idén bakom substanserna grundas på forskning från Umeå universitet och Washington University i St Louis, USA. Quretech undersöker två olika administreringsvägar parallellt: oral administrering och behandling i form av vaginalkräm.

- Nackdelen med en vaginalkräm är att endast kvinnor kan använda den. Men det öppnar även dörrarna för exempelvis ögonkräm som kan användas för att behandla en klamydiainfektion i ögonen. Barn kan få det genom förlossningen och det är en av de vanligaste anledningarna till blindhet i utvecklingsländer, säger Fritiof Pontén.


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

1

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Coala Life förstärker kassan

Ny investeringsrunda gav 16 nya miljoner.

Arkiv

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Lysande molekyler mot cancer

Forskare har utvecklat en självlysande variant av en molekyl som hämmar cancerstamceller.

Symcel stärker upp för tillväxt

Därför väljer vissa alkohol

1

"Jag önskar att forskningsministern vore mer insatt"

Mer pengar och mer grundforskning. Så sammanfattar professor Bengt Winblad vad som måste till för att vi ska lyckas lägga hela alzheimerpusslet. Andra länder springer om Sverige och politikerna förstår inte varför.

Grundare återvänder till Bioarctic

Capio om försäljningsryktena

– Vi måste utvärdera olika beslut för att föra Capio in i framtiden och detta är ett alternativ, säger Capios informationsdirektör Henrik Brehmer till Life Science Sweden.

Så här lyckas du med SME-instrumentet

Blir ny vd för Sisp

Novo Nordisks insulin gav bättre kontroll

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Svenskt bolag utvecklar cannabistuggummi

Krönika: Allas vinst - allas ansvar

Med det permanenta life science-kontoret på plats är det dags för hela branschen att bidra, skriver Anders Blanck.

Life science-veteran ny vd för UU holding

Mekanism som styr risk för MS identifierad

Nu är det drag i life science-Sverige!

Alla kan inte få lika vård överallt - vi måste bli rörligare

200 miljoner till tvärvetenskap

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Håravfallsstudie fullrekryterad

Nya pengar in i Karo

Jobb & Karriär
Ny vd för Karolinska institutet holding

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.257