23948sdkhjf

Divitum testas i ny studie

Biovicas test för celldelning ingår i ny bröstcancerstudie.
Det Uppsalabaserade bioteknikföretaget Biovicas teknik för utvärdering av cancerbehandlingar, Divitum, ska ingå i en ny klinisk fas II-studie. Där ska 200 kvinnor med hormonberoende bröstcancer behandlas med en ny terapi som hämmar proteinkinasfamiljen CDK. Behandlingen kombineras med en anti-hormonell terapi. Studien, Predix Luma, ska utföras vid Karolinska Institutet och Radiumhemmet på Karolinska Universitetssjukhuset. Den sista patienten beräknas vara rekryterad i slutet av 2017.

Divitum består av en 96-brunnsplatta där metoden Elisa används för att mäta mängden av enzymet tymidinkinas i serumprover från patienter. Tymidinkinas spelar en viktig roll i produktionen av nytt DNA och fungerar som en indikator för celldelning, något som förekommer mer frekvent hos tumörer.

I Predix Luma ska Divitum användas för att mäta tillväxten hos kvinnornas tumörer för att på så sätt analysera behandlingsregimens effekt. Förutom det ska de patienter som får starkast effekt av behandlingen identifieras.

- Vi har valt att inkludera Divitum i studien för att utvärdera om vi kan använda den som en icke-invasiv markör för att mäta behandlingens effekt för denna nya klass av läkemedel som kallas CDK4/6-hämmare. Detta är en mycket lovande grupp av nya läkemedel men vi saknar en tillförlitlig markör för tumörtillväxt för att utvärdera och förutsäga effekten av behandlingen. Det finns en vetenskaplig koppling till att Divitum kan korrelera med effekten av dessa nya läkemedel, säger studiens huvudprövare docent Thomas Hatschek i ett pressmeddelande.

Läs mer om Biovica.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047