23948sdkhjf

Tror på Asien

Moberg Pharma har höga förhoppningar efter nytt marknadsgodkännande för nagelsvampsmedlet Kerasal Nail.
Läkemedelsbolaget Moberg Pharmas partner i Asien, Menarini Asia-Pacific, har fått godkännande för Mobergs nagelprodukt Kerasal Nail i Kina. Distributionsavtalet med Menarini omfattar nu, förutom Kina, Italien och åtta länder i Sydostasien. Dessutom har lanseringsaktiviteter inletts i Malaysia, Singapore och Hong Kong. Förberedelser pågår på övriga marknader i regionen.

Kina har potential att bli större än både USA och Europa för Moberg Pharma, och bolaget bedömer att nagelsvampsmedlet Kerasal Nail kommer att lanseras i år på de flesta av de nu aktuella marknaderna i Asien, inklusive Kina. Det säger läkemedelsbolagets vd Peter Wolpert till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, apropå nyheten om det kinesiska godkännandet.

- Vår bedömning är att de flesta av de nio asiatiska marknaderna som ingår i samarbetet, inklusive Kina, kommer att vara lanserade under 2015, säger han.

Bedömningen om potentialen bygger på Menarinis prognoser, och berördes av Peter Wolpert vid den senaste kvartalsrapportpresentationen i höstas.

- På lång sikt tror vi att Asien kan bli vår största marknad, och både Kina i sig och de åtta övriga sydostasiatiska länderna kan bli större för oss än vad Europa eller USA är i dag, säger han.

Europa och Nord- samt Sydamerika stod under januari-september 2014 för 18 respektive 75 procent av bolagets omsättning, och resten av världen inklusive Asien därmed för sju procent.

Att registreringen kom nu, efter en 1,5-årig registreringsprocess, är positivt då sådana procedurer vanligen tar 1,5-3 år, enligt Peter Wolpert. Analysfirman Redeye instämmer därvidlag i en kommentar, och skriver apropå beskedet att processer ibland kan bli utdragna, samt att viss lageruppbyggnad kan antas under årets första halvår. Peter Wolpert avböjer att kommentera detta. Den flera procent starka kursuppgången på tisdagen betecknas som "välförtjänt stark" av Redeye, som har riktkursen 60 kronor.

Angående avtalet mellan Moberg och Menarini säger Peter Wolpert att det är en "enkel modell":

- Vi säljer en färdig produkt till dem, och de ansvarar för marknadsförings- och lanseringskostnader. Vår bruttomarginal på distributörsförsäljning ligger på 70 procent.

Konkurrensbilden är mildare i Kina än i Europa.

- Det finns dels traditionell kinesisk medicin, som är ineffektiv mot nagelsvamp, dels ett fåtal av våra europeiska konkurrenter på vissa marknader. Det är en outvecklad marknad med låg penetration och relativt få konkurrenter, så Menarinis fokus ligger på att växa marknaden snarare än att ta marknadsandelar, säger Peter Wolpert.

Nagelsvamp är enligt de få studier som finns enligt Peter Wolpert ungefär lika spridd i Kina som i andra världsdelar. Det motsvarar ungefär 8-10 procent av befolkningen.

Någon tidplan för hur lanseringen i Kina ser ut, förutom att lansering väntas i år, avböjer Peter Wolpert av konkurrensskäl att uppge.

- Vi vill att vår partner ska kunna lansera utan att konkurrenter har information om exakt tidpunkt och plan.

I mitten av december inledde ABG Sundal Collier bevakning av Moberg Pharma med köprekommendation, efter att ha anlitats som rådgivare i en nyemission tidigare under året. Avtalet med Menarini och potentialen i Asien tillmättes stor vikt av investmentbanken, som förutspådde en inbromsande tillväxt för nagelsvampsmedlet i USA och Europa på några års sikt.

- Vi väntar oss att Nalox/Kerasal Nail kommer att fortsätta vara Moberg Pharmas huvudsakliga tillväxtdrivkraft under de närmaste åren, särskilt i Asien, hette det.

Läs mer om Moberg Pharma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172