23948sdkhjf

Prisar drug delivery

MIT-professorn Robert S Langer får årets Scheelepris för sin forskning inom läkemedelstillförsel.
Den 19 november delar Apotekarsocieteten ut 2015 års Scheelepris. Det omfattar en medalj, ett diplom och en prissumma om 200 000 kronor. Pristagare i år är Robert S Langer, professor i kemiteknik och biomedicin vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, USA.

Han får priset för sin forskning inom läkemedelstillförsel, drug delivery. Robert S Langers forskning går ut på att utveckla nya sätt att ge känsliga läkemedel som inte kan tas oralt, till exempel insulin, tillväxtfaktorer, vissa cancerläkemedel och många vacciner.

Han har utvecklat nya polymera material som gör det möjligt att tillföra läkemedel direkt till det ställe i kroppen där det ska verka och även bestämma hastigheten för frisättningen, så kallad controlled release. Han är även känd som en föregångare inom vävnadsteknik och regenerativ medicin.

Robert S Langer har publicerat mer än 1 200 vetenskapliga artiklar, har över 1 000 patent och patentansökningar. Av dem har fler än 250 licensierats till olika företag inom bland annat läkemedelsbranschen. Han har själv grundat flera företag och är den absolut mest citerade ingenjören i historien.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156