23948sdkhjf

Satsar på ny indikation

Hansa Medical rekryterar medicinskt råd för ny indikation för läkemedelskandidaten Ides.
En dryg vecka efter att det Lundabaserade bioteknikföretaget visade upp lovande preliminära resultat i en klinisk fas II-studie med läkemedelskandidaten Ides meddelar Hansa Medical nu att tre experter har rekryterats till en medicinsk rådgivande kommitté. Kommittén ska fungera som stöd för företaget i utvecklingen av Ides till att eventuellt bli en ny behandling mot Goodpastures syndrom.

Goodpastures syndrom är ett allvarligt autoimmunt tillstånd där Ig G-antikroppar binder till basalmembranet i glomeruli i njuren. Det orsakar en inflammation i njurarna och sjukdomen kan leda till att patienten behöver en njurtransplantation.

Ides består av ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Syftet med en Ides-behandling inför en transplantation är att eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA. På så vis undviker man att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar, HLA-sensitiserade personer, stöter bort organet. I den studie vars preliminära resultat presenterades under föregående vecka testades Ides som behandling inför njurtransplantationer. Eftersom enzymet bryter ner alla typer av Ig G-antikroppar hoppas Hansa Medical på att kunna utveckla preparatet till en ny behandling mot Goodpastures syndrom.

De som rekryterats till den nya kommittén är:

Mårten Segelmark. Han är läkare i grunden och är i dagsläget chef för avdelningen för läkemedelsforskning, Läfo, samt professor i njurmedicin vid institutionen för medicin och hälsa, IMH, vid Linköpings universitet. Han är en ledande expert inom Goodpastures syndrom.

Wladimir Szpirt. Läkare och specialist i njurmedicin vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han bedriver forskning inom njursjukdomar och blodkärlsinflammation och har erfarenhet av kliniska prövningar.

David RW Jayne. Läkare och chef för Vasculitis and Lupus Clinic och är Reader i Vasculitis vid University of Cambridge i England. Han är bland annat redaktör för sju olika tidskrifter och medicinsk rådgivare för olika regulatoriska myndigheter och organisationer i Storbritannien, USA och EU. Han fokuserar sin forskning på klinisk utvärdering av nya immunoterapier inom inflammatoriska sjukdomar, bland annat i njurarna.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065