23948sdkhjf

Tar krafttag mot resistensen

Svenska myndigheter har tagit fram en nationell handlingsplan för att motverka spridningen av antibiotikaresistens.

Under ledning av Socialstyrelsen och Jordbruksverket har ett tjugotal svenska myndigheter, däribland Läkemedelsverket, tagit fram en nationell handlingsplan mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner.

- Vi arbetar intensivt med att få in ökad miljöhänsyn i lagstiftning och regelverk för läkemedel. Detta är en fråga där vi arbetar inom Sverige såväl som i internationella sammanhang, säger Susanne Zakrisson, enhetschef med ansvar för miljö och läkemedel vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Några av de punkter som tas upp i handlingsplanen är att arbeta för att europeisk och internationell lagstiftning tar en ökad hänsyn till miljön, för att minska utsläppen av aktiva substanser under tillverkningen av läkemedel. Dessutom ska hanteringen av kasserade läkemedel ses över och anpassas och behandlingsrekommendationerna för infektioner följas upp och revideras.

Ett annat förslag är att sätta samman en samverkansgrupp för att ta fram en svensk eller nordisk lista på antibiotika som man vill ha tillgång till men som inte är lättillgängliga i dagsläget. Förutom det är ett mål att minska den illegala handeln med antibiotika, bland annat genom att informera om hur läkemedel ska handlas på rätt sätt.

Inom veterinärmedicinen ska man bland annat se över förutsättningarna för automatisk uppföljning av läkemedelsförskrivning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078