23948sdkhjf

Stoppar illegala läkemedel på nätet

Tusentals webbsidor som säljer olagliga läkemedel läggs ner efter internationell operation.

Drygt 60 webbsidor som sålde illegala läkemedel i Sverige har stängts ner genom Operation Pangea, en årligen återkommande internationell kontrolloperation som pågick mellan 9-16 juni. Syftet med operationen var att motverka försäljning av olagliga läkemedel på nätet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd för försäljning i respektive land.

Den svenska delen

av projektet genomfördes av Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket. Bland annat har satsningen fokuserat på tullkontroller vid post- och fraktterminaler.

Totalt har Tullverket genomfört cirka 700 kontroller vilket har resulterat i drygt 26 200 beslag av tabletter, kapslar och ampuller. De flesta kan klassas som dopingmedel och narkotikaklassade läkemedel, många från Thailand, Indien och Rumänien.

- Tidigare erfarenheter visar att en betydande andel av de läkemedel som säljs olagligt via nätet antingen är förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket kommer att utföra analyser av vissa av de beslagtagna läkemedlen för att bland annat se vad de innehåller.

- Vi har gjort ett bra resultat i år med tanke på det stora antalet försändelser som skickas. Genom samverkan med polisen och Läkemedelsverket ökar vi vår kunskap om smugglingen av illegala läkemedel. Under operationen har en person gripits för grovt smugglingsbrott, säger Mats Pettersson, operativ samordnare Pangea VIII, Tullverket, i ett pressmeddelande.

- Polisen har deltagit genom att informera internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel, och därmed har ett 60-tal sidor kunnat stängas ner, säger Lars Öjelind, kommissarie på Polisens nationella operativa avdelning.

Totalt deltog 115 länder världen över i Operation Pangea VIII och tusentals webbsidor lades ner.

För att underlätta för konsumenter att urskilja om en webbplats säljer legala läkemedel eller inte har EU tagit fram en symbol som nätsajter som säljer läkemedel ska skylta med från och med hösten. Hur man ska undvika att sidor med illegala läkemedel använder symbolen framgår inte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063