23948sdkhjf

Att slåss mot väderkvarnar

Om vi vill få en vård i världsklass bör kraften ägnas åt annat än att slåss för generisk förskrivning, skriver Anders Blanck, vd Lif.

Hur sjukvården ska bli bättre är det många som har åsikter om. Frågor som köer, prioriteringar och generellt hur Sverige ska kunna åstadkomma en vård i världsklass är svåra och komplexa och räcker som livsuppgift även för den mest kreative. Därför är det märkligt och lite sorgligt att perifera icke-frågor för en del helt skymmer sikten och förefaller ta all kraft i anspråk.

Ett exempel är

reaktionerna på Läkemedelsverkets utredning om Sverige borde införa så kallad generisk förskrivning. Läkemedelsverket har utrett detta många gånger, och även den här gången blev svaret nej, i ett ganska välskrivet dokument som tydligt visade att det inte fanns mycket att vinna på detta förslag.

Men reaktionerna slog nästan i topp på Richterskalan. Ett antal remissinstanser var djupt upprörda, inklusive läkarorganisationer och pensionärsorganisationer. Läkemedelsverket beskylldes för att inte ta patientsäkerheten på allvar. I pressen beskrevs ett särskilt ”läkarupprop” som sades ha satt igång på nätet, men det hade ett mera tydligt och uttalat egenintresse: Det skulle bli så mycket enklare för läkarna med bara ett namn att hålla reda på.

Varför denna kraft i reaktionerna? Grundproblemet tror jag är att man inte kan skilja på två frågor. Den allvarliga frågan är de problem som generikautbytet faktiskt innebär för de främst äldre och sköra patienter som har många olika läkemedel och riskerar att blanda ihop och dubbeldosera de olika versioner som de har hemma i badrumsskåpet. Det andra är just generisk förskrivning, som bara innebär att läkaren skriver det kemiska, generiska, namnet på receptet, men som inte har någon som helst betydelse för patienterna som ändå kommer att få precis lika många och lika olika förpackningar och förpackningsnamn som tidigare. Och med tabletter som ser olika ut.

Min bedömning är att vi under överskådlig framtid kommer att ha ett utbytessystem för att spara samhällets resurser när läkemedelspatenten har gått ut. Problemet med sammanblandningar måste hanteras med denna vetskap i minnet – vi kan inte tro att ett annat system för vad läkarna ska skriva på receptet skulle lösa det. Så är inte fallet.

Den tappre riddaren Don Quijote slogs mot väderkvarnar för han trodde de var fienden. Att slåss för patientsäkerhet – som sannerligen är ett högt och viktigt mål att slåss för! – genom att förespråka generisk förskrivning är ett tecken på samma villfarelse. Kraften bör ägnas åt annat. Vi har nog att göra med andra och viktiga frågor om hur vi ska få
en vård i världsklass.

Anders Blanck,

vd på Lif, Läkemedelsindustriföreningen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111