23948sdkhjf

Satsa gärna, men satsa rätt

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

Det är sensommar 2015 och det är lockande att skriva en jublande krönika om hur det äntligen lossnat för life science-sektorn. Det går att hitta stoff till en sådan krönika. Den politiska viljan att stärka life science är större än någonsin. Alligator har fått till en storaffär med Janssen Biotech. Astrazeneca är i full gång med sitt byggprojekt i Södertälje. Jo, det hade det gått. Men det är något som skaver. Den jublande krönikan låter sig inte skrivas riktigt än.

Det som skaver är märkligt nog allt engagemang. Under parollen ”life science-branschens framtid” kan man idag välja på en palett av frågor. Beroende på intresse kan man diskutera sjukvårdens organisation, skolans kvalitet, akademikernas arbetsvillkor, forskningsanslag, djurrättsfrågor, läkarnas löner och så vidare och så vidare. De flesta frågor är relevanta för life science på ett eller annat sätt. Men alla är inte avgörande för branschens framtid. I takt med att fler aktörer engageras i life science-sektorns framtid tilltar förvirringen. Vad är egentligen målet?

Det kan vara på sin plats med en liten påminnelse. Enligt regeringen är målet med satsningarna på life science att Sverige ska bli ”världsledande inom life science-området med ökade investeringar, export och högkvalificerade arbetstillfällen”. Målet är alltså att företag ska anställa fler personer. Att företag ska öka sina FoU-investeringar. Att företag ska tillverka och exportera mer från Sverige.

Vägen dit går via en stark akademi, en framtidsorienterad vård och ett effektivt innovationsstödsystem. Men blandar man ihop korten kan man få för sig att det är en stark akademi eller en vårdrevolution som är målet. Om mål och medel blandas går vi snart helt vilse. Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science.

Det har redan satsats en hel del offentliga medel med syftet att stärka life science-sektorn. Somligt hjälper företagen tydligt, annat har kvar att bevisa sin betydelse. När skattkistan öppnas finns risken att en och annan passar på att trycka in sin hjärtefråga under life science-paraplyet. Men om vi tänker behandla life science-satsningar som ett smörgåsbord, dit alla som någon gång sagt ”life science” är inbjudna att plocka vad de vill ha, kan vi lika gärna kasta pengarna i sjön. Life science-branschen består av företag. Ska branschen växa är det företagens behov som måste stå i centrum.

Kanske är min oro obefogad. Kanske inser alla som väntar vid skattkistan att deras uppgift just nu främst är att underlätta för företag att växa. I så fall borde jag skrivit den jublande krönikan. Men nej, den här gången får det istället bli en uppmaning till de som förmedlar offentliga medel i life science-sektorns namn. Håll huvudet kallt och tappa inte siktet på målet.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Detta är en av världens bästa arbetsplatser

Immunicums vd om emissionen

Bioteknikbolaget tankar kassan rejält och tar in välkända investerare. Här berättar vd:n för Life Science Sweden.

Recipharm lägger inte ner i Höganäs

Förra året meddelande bolaget att de bommar igen företagets anläggningar i Höganäs och Stockholm. Nu kommer nya besked.

Getinge säljer av i skadeståndshotat dotterbolag

Cellink presenterar nya biobläck

Hon skrev bästa avhandlingen

Nyhetsbrev

Snabbspår lyfter Hansa

Arkiv

Medicinhistoriska packar ihop

Medivir varslar 60 anställda

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Bredare vaccin i 19 av 21 landsting

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Rättschef till E-hälsomyndigheten

"Det är bästa vägen"

Medivir sparkar vd:n och fokuserar på att ta bolagets läkemedel till marknad. – Vi är förvissade om att det är bästa vägen, säger styrelseordföranden till Life Science Sweden.

Senzagen stärker upp i USA

Svensk immunterapi prövas mot njursjukdom

I en stor internationell fas 3-studie prövas bolaget Calliditas kandidat mot njurinflammation. Tidigare resultat har varit mycket lovande.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Enormt intresse för Cannabisbolag

Vd:n ber om ursäkt när bolaget övertecknades med tusentals procent inför börsnoteringen.

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Nässpray mot depression nära

Har en helt ny verkningsmekanism än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

Stärkt skydd för Alzheimerbolag

Grönt ljus för Neurovives studie

TV: Astrazeneca väljer Sverige

Blir presschef för Astrazeneca

30 miljoner till malariaforskning

Migränläkemedel godkänt

Vill byta namn på typ 1-diabetes

640 miljoner till forskningsprojekt

Ny vd för Probi

Särläkemedelsstatus för Idogen i USA

Designar alternativ till antibiotika

Ny lungbehandling säker

Klaria får pengar från EU

Jobb & Karriär
Blir medicinsk chef på Ascelia

Jobb & Karriär
Ny vd och miljoner i riskkapital

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141