23948sdkhjf

Satsa gärna, men satsa rätt

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

Det är sensommar 2015 och det är lockande att skriva en jublande krönika om hur det äntligen lossnat för life science-sektorn. Det går att hitta stoff till en sådan krönika. Den politiska viljan att stärka life science är större än någonsin. Alligator har fått till en storaffär med Janssen Biotech. Astrazeneca är i full gång med sitt byggprojekt i Södertälje. Jo, det hade det gått. Men det är något som skaver. Den jublande krönikan låter sig inte skrivas riktigt än.

Det som skaver är märkligt nog allt engagemang. Under parollen ”life science-branschens framtid” kan man idag välja på en palett av frågor. Beroende på intresse kan man diskutera sjukvårdens organisation, skolans kvalitet, akademikernas arbetsvillkor, forskningsanslag, djurrättsfrågor, läkarnas löner och så vidare och så vidare. De flesta frågor är relevanta för life science på ett eller annat sätt. Men alla är inte avgörande för branschens framtid. I takt med att fler aktörer engageras i life science-sektorns framtid tilltar förvirringen. Vad är egentligen målet?

Det kan vara på sin plats med en liten påminnelse. Enligt regeringen är målet med satsningarna på life science att Sverige ska bli ”världsledande inom life science-området med ökade investeringar, export och högkvalificerade arbetstillfällen”. Målet är alltså att företag ska anställa fler personer. Att företag ska öka sina FoU-investeringar. Att företag ska tillverka och exportera mer från Sverige.

Vägen dit går via en stark akademi, en framtidsorienterad vård och ett effektivt innovationsstödsystem. Men blandar man ihop korten kan man få för sig att det är en stark akademi eller en vårdrevolution som är målet. Om mål och medel blandas går vi snart helt vilse. Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science.

Det har redan satsats en hel del offentliga medel med syftet att stärka life science-sektorn. Somligt hjälper företagen tydligt, annat har kvar att bevisa sin betydelse. När skattkistan öppnas finns risken att en och annan passar på att trycka in sin hjärtefråga under life science-paraplyet. Men om vi tänker behandla life science-satsningar som ett smörgåsbord, dit alla som någon gång sagt ”life science” är inbjudna att plocka vad de vill ha, kan vi lika gärna kasta pengarna i sjön. Life science-branschen består av företag. Ska branschen växa är det företagens behov som måste stå i centrum.

Kanske är min oro obefogad. Kanske inser alla som väntar vid skattkistan att deras uppgift just nu främst är att underlätta för företag att växa. I så fall borde jag skrivit den jublande krönikan. Men nej, den här gången får det istället bli en uppmaning till de som förmedlar offentliga medel i life science-sektorns namn. Håll huvudet kallt och tappa inte siktet på målet.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Minskad risk för alzheimer hos kulturellt aktiva

Föreslås bli Biovicas nya ordförande

Fosterdiagnoser ökar markant

Addlife övertecknades

De ska säkra antibiotikan vid kris

”Riskerar att bli kännbart för många företag”

Vikande lönsamhet när kemiindustrin förbereder för hård Brexit. IKEM:s chefsekonom Carl Eckerdal varnar.

Nyhetsbrev

Svagare än väntat för Recipharm

Arkiv

Intervju med börsaktuella vd:n

Läkemedelsbolaget går direkt in på Nasdaqs huvudlista och blir första bolag att noteras i år. Läs intervjun med bolagets vd Magnus Corfitzen med anledning av noteringen.

Abbott och Novo Nordisk i diabetessamarbete

Bortfall i studier kan få lösning

Krav för biobanker standardiseras

Viktig forskarvän fyller 150 år

Cancervård fortfarande ett geografisk lotteri

Det spelar stor roll var i landet du bor för hur snabbt du kan få vård. Det visar siffror som i dag presenteras i Cancerfondsrapporten.

Ökat resultat för Sobi

Serialisering av läkemedelsförpackningar igång

Cancerbolaget studieklart – men finansieringen haltar

Spago till klinik

Sedana får testa på barn

1

Smarta plåster för skidlandslaget

Myndigheten varnar: Mässling i Alperna

Kognitiv träning skyddar dåligt mot demens

Att träna kognitiva förmågor ger inte skydd mot demens. Inte heller ger träningen någon generell förbättring utan man blir bra på det man tränar.

Krönika: Brexit creeping closer – or?

In this column, lawyer Pernilla Norman, tries to sort out the different Brexit options.

Oriflame-grundarna satsar på hjärnforskning

New Updates in Drug Formulation & Bioavailability: AI hett område

1

Ökad förlust för cancerbolaget

AstraZeneca slår förväntningarna

Ska stärka kommunikationen med aktieägarna

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

Follicum väljer kandidat

Spridning av RS-virus tar fart

Ny finanschef till Hansa

Emission efter försenad milstolpe

Miljardavtal mellan läkemedelsbolag

Särläkemedelsstatus lyfter kursen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157