Satsa gärna, men satsa rätt

| Av Ingrid Heath | Tipsa redaktionen

Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

Det är sensommar 2015 och det är lockande att skriva en jublande krönika om hur det äntligen lossnat för life science-sektorn. Det går att hitta stoff till en sådan krönika. Den politiska viljan att stärka life science är större än någonsin. Alligator har fått till en storaffär med Janssen Biotech. Astrazeneca är i full gång med sitt byggprojekt i Södertälje. Jo, det hade det gått. Men det är något som skaver. Den jublande krönikan låter sig inte skrivas riktigt än.

Det som skaver är märkligt nog allt engagemang. Under parollen ”life science-branschens framtid” kan man idag välja på en palett av frågor. Beroende på intresse kan man diskutera sjukvårdens organisation, skolans kvalitet, akademikernas arbetsvillkor, forskningsanslag, djurrättsfrågor, läkarnas löner och så vidare och så vidare. De flesta frågor är relevanta för life science på ett eller annat sätt. Men alla är inte avgörande för branschens framtid. I takt med att fler aktörer engageras i life science-sektorns framtid tilltar förvirringen. Vad är egentligen målet?

Det kan vara på sin plats med en liten påminnelse. Enligt regeringen är målet med satsningarna på life science att Sverige ska bli ”världsledande inom life science-området med ökade investeringar, export och högkvalificerade arbetstillfällen”. Målet är alltså att företag ska anställa fler personer. Att företag ska öka sina FoU-investeringar. Att företag ska tillverka och exportera mer från Sverige.

Vägen dit går via en stark akademi, en framtidsorienterad vård och ett effektivt innovationsstödsystem. Men blandar man ihop korten kan man få för sig att det är en stark akademi eller en vårdrevolution som är målet. Om mål och medel blandas går vi snart helt vilse. Behoven inom både akademin och sjukvården är oändliga och det är omöjligt att lösa alla problem med hjälp av en satsning på life science.

Det har redan satsats en hel del offentliga medel med syftet att stärka life science-sektorn. Somligt hjälper företagen tydligt, annat har kvar att bevisa sin betydelse. När skattkistan öppnas finns risken att en och annan passar på att trycka in sin hjärtefråga under life science-paraplyet. Men om vi tänker behandla life science-satsningar som ett smörgåsbord, dit alla som någon gång sagt ”life science” är inbjudna att plocka vad de vill ha, kan vi lika gärna kasta pengarna i sjön. Life science-branschen består av företag. Ska branschen växa är det företagens behov som måste stå i centrum.

Kanske är min oro obefogad. Kanske inser alla som väntar vid skattkistan att deras uppgift just nu främst är att underlätta för företag att växa. I så fall borde jag skrivit den jublande krönikan. Men nej, den här gången får det istället bli en uppmaning till de som förmedlar offentliga medel i life science-sektorns namn. Håll huvudet kallt och tappa inte siktet på målet.

Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

1

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Coala Life förstärker kassan

Ny investeringsrunda gav 16 nya miljoner.

Arkiv

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Lysande molekyler mot cancer

Forskare har utvecklat en självlysande variant av en molekyl som hämmar cancerstamceller.

Symcel stärker upp för tillväxt

Därför väljer vissa alkohol

1

"Jag önskar att forskningsministern vore mer insatt"

Mer pengar och mer grundforskning. Så sammanfattar professor Bengt Winblad vad som måste till för att vi ska lyckas lägga hela alzheimerpusslet. Andra länder springer om Sverige och politikerna förstår inte varför.

Grundare återvänder till Bioarctic

Capio om försäljningsryktena

– Vi måste utvärdera olika beslut för att föra Capio in i framtiden och detta är ett alternativ, säger Capios informationsdirektör Henrik Brehmer till Life Science Sweden.

Så här lyckas du med SME-instrumentet

Blir ny vd för Sisp

Novo Nordisks insulin gav bättre kontroll

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Svenskt bolag utvecklar cannabistuggummi

Krönika: Allas vinst - allas ansvar

Med det permanenta life science-kontoret på plats är det dags för hela branschen att bidra, skriver Anders Blanck.

Life science-veteran ny vd för UU holding

Mekanism som styr risk för MS identifierad

Nu är det drag i life science-Sverige!

Alla kan inte få lika vård överallt - vi måste bli rörligare

200 miljoner till tvärvetenskap

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Håravfallsstudie fullrekryterad

Nya pengar in i Karo

Jobb & Karriär
Ny vd för Karolinska institutet holding

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169