23948sdkhjf

400 miljoner till industrisamarbeten

Ett nytt SSF-program ger stöd till projekt där industrin bestämmer inriktningen.
Genom det nya programmet Industrial Research Centres, IRC, vill Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, ge stöd till projekt där forskningsfokus bestäms av industrin. Projekten ska drivas av specifika kompetenscentra med personer från 2-5 företag tillsammans med 1-5 företrädare från akademin eller forskningsinstitut.

- Vi har avsatt 400 miljoner kronor för detta och det riktigt nya är att industrin får en tydlig roll i att styra behovs/möjlighetsdrivna projekt som SSF finansierar. På det här sättet vill vi stimulera ett mera strategiskt forskningssamarbete mellan industri, forskningsinstitut och akademi, säger Lars Hultman, vd på SSF.

Varje centrum tilldelas mellan 50-100 miljoner kronor under 6-8 år. Det motsvarar upp till 7-17 miljoner per år och SSF räknar med att upp till åtta projekt ska ingå i programmet. Alla ska vara strategiskt definierade utifrån en framtida affärsmöjlighet, med fokus på disruptiv innovation. Minst en av de sökande måste vara vid ett svenskt lärosäte, som sedan ska administrera pengarna.

Syftet med forskningen är inte att vidareutveckla existerande teknik utan projekten ska inbegripa det som SSF kallar ”möjliggörande teknologier” i ett långt tidsperspektiv.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078