23948sdkhjf

Hallå där Mikael Damberg…

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

… som i måndags lanserade Sveriges nya exportstrategi. Hur gynnar den life science?

- Det här är en övergripande strategi för svensk export så den är inget branschspecifikt program. En viktig del av strategin som inte minst berör life science-sektorn är dock arbetet med frihandelssystemen. Där är TTIP-avtalet med USA ett exempel som är enormt viktigt för bland annat läkemedelsbranschen i Europa, eftersom det kan ge upphov till jämförbara kostnader och regulatoriska system.

- Även om svensk life science-industri har haft ett antal år med tillbakagång så ser vi en kraftigt växande global marknad. Sverige har mycket handel med Europa men vi måste också bli tyngre på tillväxtmarknaderna, där efterfrågan kommer att öka mest. Vår strategi är att öka Sveriges närvaro på tillväxtmarknaderna, inte minst i Asien, för att underlätta för företag att komma in där.

Ett stort fokus i exportstrategin ligger på små och medelstora företag, SME-bolag. Hur ska ni underlätta för dem att starta upp export?

- Vi fokuserar på hur vi kan få fler SME-bolag att orka, vilja och våga gå på export. Vi tittar på möjligheten att jobba nära företagen på olika platser regionalt ute i Sverige men också på nya finansieringslösningar för SME-bolag. Arbetet är inte minst viktigt för den svenska life science-branschen som inte längre styrs av de stora drakarna utan domineras av SME-bolag.

Vad är de regionala exportkontorens uppgift?

- Målet är att etablera olika regionala exportcentra där företag som vill börja med export kan få hjälp med olika frågor. Bolagen ska inte själva behöva veta om det är Almi, Vinnova eller Tillväxtverket som de behöver hjälp av, utan det är de regionala exportcentren som ansvarar för att hjälpen finns på plats. Business Sweden bestämmer var kontoren ska ligga och kommer att informera om det någon gång i höst.

Vilket är det största handelshindret inom life science?

- När det gäller medtechbranschen så har Sverige historiskt sett varit framgångsrikt men vi har tappat mycket mark. Det beror på att vår svenska sjukvård har prioriterat att patienter snabbt ska få träffa sin läkare istället för att se över hur vi kan få fram nya produkter och tjänster som leder till bättre behandlingsmetoder. Vi arbetar väldigt hårt med att ändra styrsystemen så att sjukvården blir en motor för innovation. Där jobbar Anders Lönnberg, vår samordnare för life science, väldigt hårt med att försöka få ihop näringspolitiken med sjukvårds- och forskningspolitken i ett strategiskt arbete.

- Gällande läkemedel så är utvecklingen väldigt kostsam på grund av de högt ställda kvalitetskraven. När man har olika system för att godkänna läkemedel så kan det bli dubbla kostnader, trots att USA och Europa på vissa områden har väldigt höga och likvärdiga skyddsnivåer. Om man kunde enas om ett testsystem skulle det minska kostnaderna mycket.

Hur jobbar Sverige med frihandelsavtalet TTIP?

- Sedan vi gick med i EU så förhandlar inte Sverige ensamt om frihandelsavtal utan det är EU som förhandlar å alla medlemsstaters vägnar. De har gått lite långsamt, framförallt på grund av att USA har varit engagerade i ett annat frihandelsavtal, TPP, vilket har bromsat förhandlingarna med Europa. Obama vill avsluta förhandlingarna under sin period som president så vi hoppas att det kan gå snabbare nu. Den amerikanska marknaden är enormt viktig handelsmässigt för Sverige så vi försöker stötta förhandlingarna.

Varför är TTIP-avtalet viktigt för life science?

- Det som är spännande med TTIP är att det hanterar regulatoriska krav och inte i första hand handlar om tullar, som generellt sett är låga mellan USA och Europa. Skillnaderna mellan de olika regulatoriska systemen i dag gör så att medtech och läkemedelsbolag får göra om samma tester flera gånger. Det är dyrt och tar tid. TTIP handlar inte om att sänka skyddsnivåerna utan om att förenkla för handel och utbyte.

I exportstrategin anges det att Sverige även stödjer andra frihandelsavtal. Vilka är det?

- Europa ligger i förhandlingar om ett stort antal frihandelsavtal just nu, bland annat med Japan, och Sverige driver på för att få fler på plats. Vid sidan om de regionala frihandelsavtalen så är även avtalen genom Världshandelsorganisationen WTO fortfarande otroligt viktiga.

Tillväxtmarknader, bland annat Asien, är ett prioriterat område i exportstrategin. Vilka insatser behövs för att stimulera export till Asien?

- Det krävs ofta en närvaro på asiatiska marknader så vi stärker nu vår representation där, bland annat i form av ambassader. Dessutom ger vi Business Sweden, som ägs till hälften av staten och till hälften av näringslivet, mer resurser för att kunna ha kontor på tillväxtmarknader.

- Vi har även valt ut 26 marknader globalt som är prioriterade för svensk export. Flera av dem är tillväxtmarknader. Det är meningen att vi politiskt ska prioritera dessa marknader och bland annat främja resor och inkommande besök från de här länderna.

I ett pressmeddelande inför lanseringen av exportstrategin står det att Business Sweden tillsammans med intresserade företag ska ”identifiera de största globala affärerna under de kommande tio åren”. Vad innebär det?

- Vi tror att en allt fler affärer sker i form av systemaffärer, där man inte köper tio bussar utan ett helt transportsystem med bussar, logistik, betalningslösningar och stadsplanering. Inom life science kan det handla om att ett land håller på att reformera sitt sjukvårdssystem. Då ska Business Sweden peka ut det som en prioriterad stor affär, och sätta ihop ett litet Team Sweden för detta. Det ska bland annat bestå av de företag som anmäler intresse, Svensk Exportkredit SEK, Exportkreditnämnden EKN, ambassader och myndigheter. Tillsammans ska de jobba strategiskt över flera år för att få in svenska företag i affären.

Vad är syftet med alumnnätverken förutom att locka internationella studenter att komma till Sverige och stanna här?

- Nätverken gäller även de alumner som finns i andra länder. Om ett bolag till exempel vill etablera sig i Indonesien och vi har gamla alumner på plats så kan det vara en enorm tillgång eftersom de känner till landet och har kontakter på plats.

- Det är en strategi så vi vet inte exakt hur det kommer att se ut men vi har identifierat studenter och alumner som en strategisk tillgång för Sverige.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Ny topp på Icellate

Får fram säkrare biomarkörer

EMA hittar hem

Flyttar in i skräddarsydda lokaler i januari.

Tecknar formuleringsavtal

”Det är den kombinerade tidsplanen som är attraktiv”

Hallå där Thomas Olin, vd för Kancera som har beslutat att utföra sista delen av sin fas Ib-studie i Finland. Hur kommer det sig att ni väljer att fortsätta just där?

Våra dåliga matvanor kostar miljardbelopp

Nyhetsbrev

Flyttar studie till Finland

Kancera flyttar fas Ib-studie från Sverige för att hålla tidsplanen – Tankar kassan genom emission.

Arkiv

Läkemedelsbolaget skänker ebolavaccin till WHO

Mindre antibiotika till människans bästa vän

Hundar får mindre antibiotika i Europa visar ny studie.

Nanexa får utökat USA-patent

Bioarctic missar målet - avbryter studie

Reagerade på negativ interaktion – får pris

Krönika: Är det hundens eller drakens år i innovationssystemet i år?

Det finns en myriad av utlysningar och program i det svenska innovationssystemet. Att som innovatör och entreprenör hitta rätt väg är ingen enkel match skriver SwedenBios vd Helena Strigård i sin krönika.

Recipharm lägger miljardbud på brittiskt bolag

Tekniska framsteg i fokus

Hittar nya måltavlor för malaria

Ett internationellt forskarkonsortium där Umeå universitet är med har hittat hundratals nya måltavlor för framtidens läkemedel – ”Ett genombrott i malariaforskningen”

För få kollar sitt blodtryck

Jobb & Karriär
Hon tar plats på Biovica

Jobb & Karriär
Han lämnar Cyxone

Umeåbolag tecknar mångmiljonavtal

Ny kunskap om läkemedlet Litium

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Jobb & Karriär
Han leder Isofol

Jobb & Karriär
Norrländska cancerbolaget får ny vd

Jobb & Karriär
Blir vd för Boule diagnostics

Oasmias villkor klara

Mässling mycket farligare än man trott

Klaria säkrar patent genom bolagsförvärv

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Analytisk kemi nytt ben för Recipharm

Fyra dagar kvar till Bioscience

Forskningsproppen: Sjätte förslaget

Jobb & Karriär
Ny vd på Alteco

Jobb & Karriär
Rhovac får ny ordförande

Medtechbolag till biohubben

"Det ligger i allas intresse att samarbeta"

Se alla Medlemsnytt

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är den här workshop för dig!

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop vara bara för dig!

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop...

Flexicon lanserar PF7

Sänd till en kollega

0.173