23948sdkhjf

Prisar behandlingar mot parasiter

Tre forskare tilldelas årets upplaga av Nobelpriset i fysiologi eller medicin för forskning på nya behandlingar mot parasitsjukdomar, som malaria.

Under förmiddagen presenterades vinnarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015.

Ena hälften av

priset går gemensamt till irländaren William C Campbell och japanen Satoshi Omura, som upptäckte läkemedlet Avemectin mot olika typer av rundmask. Det har minskat förekomsten av parasitsjukdomarna lymfatisk filariasis, elefantiasis, respektive flodblindhet och anses ha potentialen att utrota dessa sjukdomar.

Den andra delen av priset tilldelas kinesiskan Youyou Tu som upptäckte läkemedlet Artemisinin. Det har fått dödligheten i den allvarliga parasitsjukdomen malaria att minska med drygt 20 procent. Hos barn är motsvarande siffra 30 procent.

Vinnarna valdes ut från totalt 380 nomineringar.

Förra årets pris gick till de norska forskarna May-Britt Moser och Edvard Moser för upptäckten av celler som utgör ett positioneringssystem, en slags GPS, i hjärnan, samt till amerikanske professor John O`Keefe för upptäckten av platscellerna i hjärnan och teorin att minnet av en plats lagras som aktivitet i en specifik kombination av dessa celler.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin har delats ut sedan 1901.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094