23948sdkhjf

Han tar plats på Vetenskapsrådet

Jan-Ingvar Jönsson är ny huvudsekreterare för ämnesrådet medicin och hälsa.
Den 1 januari tillträder Jan-Ingvar Jönsson som ny huvudsekreterare för ämnesrådet för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet. Där har han varit ledamot sedan år 2013. Han tar över tjänsten efter Mats Ulfendahl.

Jan-Ingvar Jönsson är professor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet. Sin forskning har han främst fokuserat kring stamceller i blodet, bland annat med inriktning mot uppkomsten av leukemi. Han har sedan tidigare arbetat vid både Lunds och Uppsala universitet. Han doktorerade vid Max-Planck-institut i Freiburg i Tyskland.

I sin nya tjänst kommer Jan-Ingvar Jönsson att arbeta 75 procent av en heltid. Som huvudsekreterare kommer han att vara vetenskapligt ansvarig för ämnesrådet medicin och hälsas verksamhet. Han blir även en del av Vetenskapsrådets ledningsgrupp.

- Dialogen med forskarsamhället är mycket viktig och det är viktigt med transparens. Jag ser till exempel mycket positivt på myndighetens arbete inför nästa forskningsproposition – ett arbete vars resultat nyligen har presenterats i "Forskningens framtid – Vägval för framtidens forskningssystem". De rekommendationer som ges där är i stor utsträckning resultatet av en dialog med forskarsamhället, säger han.

- En annan viktig fråga gäller de fria projektbidragen. Idag har vi en situation där flera av landets duktigaste forskare – trots god produktion och väldigt bra forskningsprojekt – inte kan få stöd. Jag har stora förväntningar på nästa forskningsproposition när det gäller detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078