23948sdkhjf

De tar plats på IVA

Getinges före detta vd Johan Malmquist, Linköpings universitets rektor Helen Dannetun och Metabogen-grundaren Fredrik Bäckhed är tre av 15 nya ledamöter på IVA.


Vid den senaste akademisammankomsten valde Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, in 15 nya ledamöter.

- Såväl toppnamn inom företagsvärlden som internationellt erkända forskare finns bland de nya ledamöter som vi nu välkomnar. IVA befäster därmed sin ställning som viktig samlingspunkt för akademi, näringsliv och övrigt samhälle, kommenterar professor Björn O Nilsson, vd för IVA, i ett pressmeddelande.

Enligt hemsidan har IVA i dagsläget 1 300 ledamöter. Av dem är 1 000 från Sverige och de delas upp i tolv avdelningar med olika fokusområden.

Avdelningen för utbildning och forskning , har fått två nya ledamöter: Helen Dannetun och Peter Wallenberg Jr.

Helen Dannetun är rektor för Linköpings universitet och är engagerad i forskningspolitik i Sverige och internationellt. Sedan år 2013 är hon ordförande och språkrör för European Consortium of Innovative Universities, ECIU, och i år tillträdde hon som ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF.

Peter Wallenberg Jr är ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och har en nyckelroll i Wallenbergstiftelsernas stöd till svensk forskning och utbildning som uppgår till cirka två miljarder årligen. Han är även involverad i karriärprogrammet Wallenberg Academy Fellows, som genomförs i samarbete med IVA och KVA. Peter Wallenberg Jr är ordförande för Grand Group och sitter i styrelserna för Aleris, Atlas Copco, Scania och EQT

Fredrik Bäckhed har valts in som ledamot i avdelningen för bioteknik. Han är forskare, professor och föreståndare för Wallenberglaboratoriet vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Han är även medgrundare till Biogaias intressebolag Metabogen samt till Pro Prev och sitter som ledamot i Sveriges unga akademi.

IVAs avdelning för företagande och ledarskap stärks med fyra personer. En av dessa är Johan Malmquist, civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm som bland annat varit vd och koncernchef för medtechbolaget Getinge. Han är i dagsläget styrelseledamot för Mölnlycke Healthcare, Stiftelsen Chalmers Högskola samt Elekta.

Han får sällskap av bland andra civilekonomen Pär Åhlström, Torsten och Ragnar Söderbergs-professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm HS. Ny på avdelningen är även Johnny Alvarsson, civilingenjör i Industriell ekonomi som bland annat haft ledande roller på Ericsson. Han är sedan år 2004 vd för Indutrade. Den fjärde ledamoten att väljas in till avdelningen för företagande och ledarskap är civilingenjören Anna Dubois, tidigare vicerektor för Chalmers där hon sedan år 2010 ansvarar för styrkeområdet Transport.

Ny ledamot på IVAs avdelning för elektroteknik är Sven Mattisson, adjungerad professor vid Lunds universitet och senior expert på Ericsson.

Avdelningen för skogsnäringens teknik får två nya ledamöter: Carina Håkansson, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna, samt Erik Serrano, professor i byggnadsmekanik vid Lunds universitet.

Avdelningen för kemiteknik stärks med Lars Andersson, ansvarig för Performance Chemicals samt direktör för Nordenregionen på Akzo Nobel.

Johan Schück, samhällsekonomisk krönikör på DN, tar plats på IVAs avdelning för ekonomi.

Avdelningen för teknikens grunder och gränsområden stärks med två personer: Mikael Eriksson, professor i acceleratorfysik i Lund och maskinchef vid MAX-laboratorierna, samt Anna-Karin Tornberg, professor i numerisk analys vid KTH.

Chunyuan Gu , Senior Vice President, ABB Group samt vd och styrelseordförande för ABB Limited är ny utländsk ledamot på IVA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062