23948sdkhjf

Branschen blickar framåt

Många svenska läkemedelsbolag planerar att rekrytera ny personal inom de närmaste tre åren. Det visar Sweden Bio i sin årliga kartläggning av svensk läkemedelsutveckling.
Sweden Bio publicerade idag den årliga rapporten The Swedish Drug Development Pipeline, där svenska läkemedelsföretags utvecklingsprojekt i klinisk fas har kartlagts.

Rapporten innehåller inte några större överraskningar jämfört med förra året . Antalet projekt i klinisk fas har ökat med 15 och ligger nu på totalt 107. Dessa projekt fördelas över 58 av 123 analyserade bolag.

- Det är positivt att vi ser en ökning och att den till viss del beror på att fler projekt nått klinisk fas i år. Samtidigt ser vi att hela 70 projekt är i fas II och det är en trend vi sett de senaste åren, många projekt tycks fastna i fas II. Det finns olika förklaringar till det, men det är tydligt att bristen på kapital gör att bolagen inte kommer vidare med sina utvecklingsprojekt, säger Jonas Ekstand, vd för Sweden Bio, i ett pressmeddelande.

När det gäller den sista utvecklingsfasen, fas III, har tio projekt avslutats, varav hälften har fått positiva resultat som kommer att ligga till grund för marknadsansökningar.

Liksom förra året är cancer det terapiområde som flest projekt fokuserar på. Elva av de 15 nya projekten är inom onkologi vilket innebär att det nu är totalt 38 projekt.

Av de bolag som har kartlagts i rapporten har 59 svarat på en frågeenkät som för första gången tog upp frågor om företagsstruktur och framtidsutsikter. Tillsammans har de 59 bolagen 1160 anställda samt konsulter motsvarande 627 heltidstjänster. Inom forskning och utveckling är fördelningen av egen personal och konsulter nästan hälften anställda och hälften konsulter, 445 respektive 398 tjänster.

- Det här bekräftar den bild vi har och visar tydligt att mycket av den avancerade kompetensen idag finns hos specialiserade forskningskonsulter. Det är en viktig insikt att ha med sig när man diskuterar framtiden för life science i Sverige.

43 av de bolag som svarade på enkäten angav även att de planerar att öka antalet anställda och/eller konsulter under de kommande tre åren.

- Det finns en stor framtidstro bland företagen vilket är väldigt lovande. Vi har en stark pipeline i Sverige, nu gäller det för företagen att resa kapital för att kunna driva projekten vidare, säger Jonas Ekstrand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094