23948sdkhjf

Investerar 870 miljoner i Uppsala

GE Healthcare meddelade den 3 december att man beslutat investera 870 miljoner kronor i anläggningen i Uppsala de kommande tre åren.
Investeringen fördubblar den nuvarande produktionskapaciteten för kromatografimedia; produkter som används vid tillverkning av biologiska läkemedel.

Biologiska läkemedel används vid behandling av en lång rad sjukdomar som diabetes, cancer och reumatiska sjukdomar. År 2014 var sju av tio av världens mest sålda läkemedel biologiska och utvecklingen av mer målinriktade behandlingar för specifika patientgrupper har ökat behovet av skalbara och kostnadseffektiva produktionsmetoder.

GEs anläggning i Uppsala är en av världens största fabriker för tillverkning av produkter inom kromatografi, en separationsmetod som används för att rena fram den aktiva läkemedelssubstansen vid tillverkning av biologiska läkemedel.

En effektivare rening förbättrar processekonomin, vilket kan hjälpa läkemedelsföretagen att lyckas bättre inom ett alltmer komplext tillverkningsområde. Kromatografiprodukter från GE används idag vid rening av mer än 90 procent av de biologiska läkemedel som är godkända av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Anläggningen i Uppsala tillverkar 250 olika produkter för kromatografirening och sysselsätter cirka 1 200 personer inom tillverkning, forskning och utveckling.

- De produkter som tillverkas här har en nyckelroll i tillverkningen av biologiska läkemedel i hela världen. Investeringen ger oss möjlighet att under många år framöver kunna fortsätta växa som leverantör till en industri i stark tillväxt, kommenterar Jan Erneberg, Operations General Manager för GE Healthcare.

GE Healthcare är ett multinationellt företag som ingår i General Electric-koncernen och tillverkar bland annat laboratorieinstrument och utrustning för medicinsk diagnostik.

GE köpte år 2004 Amersham Biosciences (före detta Pharmacia & Upjohn, tidigare Pharmacia) verksamhet i Uppsala och blev därmed stadens största privata arbetsgivare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062