23948sdkhjf

Elekta slår förväntningarna

Omsättningen var högre än väntat i det andra kvartalet och bolaget väntar sig svarta siffror för helåret.
Elektas rapport kom in klart starkare än väntat, och strålterapibolagets förbättringsprogram tycks bita, samtidigt som vissa tajmingeffekter gynnade det senaste kvartalets omsättning. Det säger Tomas Puusepp, vd, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter halvårsrapporten.

- Vi är nöjda med vad vi presterat under det första halvåret. Det går i linje, kanske till och med lite bättre än vad vi själva hade förväntat oss. De program vi jobbar med börjar vi se effekter av - det är klart att det är positivt, säger han.

Elektas omsättning under det andra kvartalet, augusti - oktober, överträffade analytikernas förväntningar med tre procent. Tomas Puusepp nämner att några leveranser skedde under perioden i stället för som bolaget hade väntat sig under det tredje kvartalet, och därmed höjde omsättningen under det andra kvartalet.

- Vi guidar inte kvartalsvis, men vi tror på modest tillväxt under helåret, och därmed att även fortsättningen av året kommer att vara god, besvarar han frågan om denna tajmingeffekt kan väntas påverka det tredje kvartalets omsättning i motsatt riktning.

Hur stor denna "modesta" tillväxt kan väntas bli räknat i procent vill han inte precisera. Han tillstår dock att den tidigare guidningen, en negativ tillväxt under det första halvåret som skulle vända uppåt under det andra, nu är något förändrad i och med uttrycket "modest nettoomsättningstillväxt" för helåret, eftersom det första halvåret landade i plus en procent - något han betecknar som just "modest":

- Nu hade vi ju en modest tillväxt under första halvåret, och det räknar vi med att det blir även under det andra halvåret, säger han, och utesluter därmed att det andra halvåret skulle kunna landa i nolltillväxt och helårets försäljningsutveckling skulle bli lätt positiv enbart tack vare det första halvåret.

Likaså kan beteckningen "modest" för det första halvårets enprocentiga tillväxt tolkas som att Elektas tillväxtguidning på medellång sikt, 3-5 procent, inte är vad man ska vänta sig för det andra halvåret, förklarar Tomas Puusepp.

- Vi står fast vid vår guidning för medellång sikt, och för den på lång sikt, över tio procent. Vi har inte ändrat så att den medellånga guidningen blir den kortsiktiga, slår han fast.

Elektas försäljning steg alltså med en procent under det första halvåret, till skillnad från bolagets guidning om försäljningsminskning. Organiskt backade därtill omsättningen i en klart lägre takt än SME-förväntningarna under det andra kvartalet, minus 1 mot väntade minus 3,4 procent.

Varför var ni så försiktiga i guidningen för det första halvåret?

- Det är väldigt svårt i den typ av projekt som vi jobbar med att exakt uppskatta när våra leveranser sker. Det är klart, om man tittar på siffrorna var vi kanske lite konservativa och det gick lite fortare än vad vi hade räknat med att få in några system på sjukhuset. Men generellt sett är vi i linje med vad vi har sagt tidigare, och vi känner oss allt tryggare med de program vi jobbar med. Så jag är klart positiv."

Tror du i så fall till och med att det andra halvårets försäljningstillväxt kommer att överträffa det första halvårets?

- Det vill jag inte säga nu, men det vi har sagt är modest tillväxt för helåret. Det innebär att det inte kommer att vara negativt under det andra halvåret.

Inför halvårsrapporten trodde analytikerna på en organisk försäljningstillväxt på 2,2 procent under innevarande räkenskapsår (-8,0).

I rapporten lyfter Elekta fram att marknaderna i Asien och Stillahavsregionen noterade en blandad utveckling. Tillväxten i Kina fortsatte och förväntas vara god för helåret.

Däremot noterade Japan ett svagare resultat till följd av lägre investeringsnivåer. Marknaderna i Sydostasien redovisade en nedgång och påverkades generellt sett av en svagare ekonomisk tillväxt och valutakursförändringar.

Orderingången under det första halvåret i det brutna räkenskapsåret som startade i maj 2015 ökade med 15 procent, motsvarande 2 procent beräknat på oförändrade valutakurser.

- I Kina var trenden fördelaktig och efterfrågan på Elektas lösningar var god, i synnerhet inom den snabbväxande privata sektorn. Elekta redovisade en stark utveckling i Australien, medan trenden i Japan och Sydostasien var svag, skriver bolaget i rapporten.

Nettoomsättningen ökade med sju procent under halvåret, motsvarande en minskning med sju procent beräknat på oförändrade valutakurser. Minskningen i lokal valuta är främst ett resultat av svag utveckling i Japan och Sydostasien, enligt bolaget.

Elektas orderingång i Nord- och Sydamerika sjönk med 18 procent beräknat på oförändrade valutakurser under det andra kvartalet för det brutna räkenskapsåret 2015/2016 jämfört med motsvarande period föregående år.

I EMEA-regionen , Europa, Mellanöstern och Afrika, ökade motsvarande orderingång med 41 procent.

Totalt ökade den organiska orderingången med 3 procent under kvartalet.

Läs mer om Elekta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094